Putins brīdina par Rietumvalstu centieniem destabilizēt Krieviju

Ārvalstīs
Sargs.lv/ Stars and Stripes
Krievijas perzidents V. Putins uzstājas Federālā drošības dienesta (FDD) augstāko amatpersonu sanāksmē Maskavā. Foto: Aleksejs Družinins/TASS/Scanpix
Foto: Krievijas perzidents V. Putins uzstājas Federālā drošības dienesta (FDD) augstāko amatpersonu sanāksmē Maskavā. Foto: Aleksejs Družinins/TASS/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēlējis Federālajam drošības dienestam (FDD) pievērst divkārši pastiprinātu uzmanību iespējamiem Rietumu centieniem destabilizēt Krieviju, vēsta ASV militāro ziņu vietne “Stars and Stripes”.

Uzstājoties Federālā drošības dienesta augstāko amatpersonu sanāksmē, V. Putins norādījis uz tā saukto Krievijas ierobežošanas politiku, apgalvojot – tā ietver centienus kavēt Krievijas attīstību, radīt problēmas valsts pierobežā, provocēt iekšējo nestabilitāti un graut Krievijas sabiedrību vienojošās vērtības.

Putins arī piebildis, ka Rietumu lielvalstu, konkrēti gan tās neminot vārda, darbības vērstas, lai vājinātu un pakļautu Krieviju ārējai kontrolei. ASV un NATO sabiedrotie jau iepriekš noraidījuši līdzīgus Kremļa apgalvojumus par to centieniem it kā graut Krievijas stabilitāti.

Pēc Krimas aneksijas 2014. gadā un Krievijas iejaukšanās ASV prezidenta vēlēšanās 2016. gadā valsts attiecības ar Rietumiem kļuvušas tikpat saspringtas, kādas tās bija laikā pēc Aukstā kara. Situāciju arī neuzlabo nesenais Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija (Alexei Navalny) arests un viņa atbalstītāju apspiešana.

Uzstājoties Vašingtonā, Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki (Jen Psaki) atzīmēja – ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) nesenā telefonsarunā ar V. Putinu nav kavējies izteikt bažas par Krievijas valdības rīcību. Viņa arī norādīja, ka Dž. Baidens lūdzis nacionālās drošības komandai izpētīt ziņojumus par Krievijas iejaukšanos 2020. gada vēlēšanās, tāpat arī par vērienīgo “SolarWinds” kiberuzbrukumu un informāciju par Krievijas piedāvātajām atlīdzībām talibiem, lai tie Afganistānā nogalinātu ASV karavīrus.

“Tas ir vairāku nedēļu darbs, un mums ir skaidra ASV reakcija uz to,” sacījusi Dž. Psaki. Krievija gan noliegusi jebkādu saistību ar šiem notikumiem.

Jau ziņots, ka aktīvāko V. Putina kritiķi A. Navaļniju arestēja šī gada 17. janvārī pēc atgriešanās no Vācijas, kur viņš pavadīja piecus mēnešus, atveseļojoties no saindēšanās ar nervus paralizējošu vielu. Saindēšanā A. Navaļnijs vaino Kremli, savukārt Krievijas varas iestādes viņa apsūdzības noraida, apsūdzot pašu A. Navaļniju par sadarbību ar Rietumu izlūkošanas iestādēm.

Kremļa opozicionāram šī mēneša sākumā tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par pārbaudes laika neievērošanu, atveseļojoties Vācijā.

A. Navaļnija arests izraisījis vērienīgas protestu akcijas, kurās piedalās desmitiem tūkstošu cilvēku visā Krievijā. Līdz šim varas iestādes aizturējušas aptuveni 11 000 cilvēku, daudziem no viņiem piespriežot naudas sodu vai arī cietumsodu no septiņām līdz 15 dienām.

V. Putins 24. februārī parakstījis jaunos likumprojektus, kas paredz pastiprināt sodus par nepakļaušanos policijai, ieviešot arī jaunus naudas sodus par demonstrāciju finansēšanu.

Tieši nenorādot uz A. Navaļniju, V. Putins asi kritizējis Krievijas iedzīvotājus, kuri it kā kalpo ārvalstu interesēm. “Jānovelk robeža starp dabisko politisko konkurenci, konkurenci starp politiskajām partijām, ideoloģiskajām platformām, dažādiem uzskatiem par valsts attīstību un aktivitātēm, kurām nav nekāda sakara ar demokrātiju, un kuru mērķis ir graut mūsu valsts stabilitāti un drošību, kalpojot ārvalstu interesēm,” teica V. Putins.

Krievijas prezidents arī uzsvēris – Federālajam drošības dienestam jāaizsargā septembrī gaidāmās parlamenta vēlēšanas no jebkādām provokācijām. FDD amatpersonu sanāksmē V. Putins arī apsveica dienestu par ārvalstu spiegu darbības traucēšanu, apmaskojot 72 ārvalstu izlūkdienestu virsniekus un 423 informatorus. Viņš arī pavēlējis FDD pastiprināt valsts jaunāko militāro tehnoloģiju aizsardzību, sakot: “Jūs visi saprotat, ka mums daudz kas ir sargājams.”

Tāpat V. Putins slavēja FDD par tā centieniem apkarot terorismu, norādot, ka pērn dienests novērsis 72 uzbrukumus. Vienlaikus viņš uzdeva Federālajam drošības dienestam atklāt kontaktus starp teroristu grupējumiem un ārvalstu specdienestiem. “Diemžēl notiek jebkas, un viņi izmanto teroristus,” teica Krievijas prezidents, neko gan sīkāk nepaskaidrojot.

Dalies ar šo ziņu