Ukraina Melnās jūras reģionā būvēs divas jaunas kara flotes bāzes

Ārvalstīs
Sargs.lv/ Stars and Stripes
Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs Briselē tiekas ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu
Foto: Foto: NATO.int

Ukraina publiskojusi plānus par divu jaunu Jūras spēku bāzu izveidi Melnās Jūras reģionā,  vēsta aizsardzības izdevums “Stars and Stripes”

Viena no jaunajām bāzēm atradīsies Melnās jūras piekrastē, bet otra Azovas jūrā. Par to tikšanās laikā Briselē ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu paziņoja Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs.

Viņš norādīja, ka jaunās infrastruktūras izveidi finansiāli atbalsta Lielbritānijas valdība. Saskaņā ar viņa teikto, drīzumā tiks uzsākt abu bāzu būvprojektu sagatavošanu.

Tikmēr J. Stoltenbergs uzteica ASV un alianses centienus vairot stabilitāti un drošību Melnās jūras reģionā.

Gaidāms, ka drošības situācija Melnās jūras reģionā būs uzmanības centrā arī nākamnedēļ, kad pirmo reizi alianses aizsardzības ministru tikšanās reizē piedalīsies jaunais ASV aizsardzības sekretārs Loids Ostins.

“Mums ir jāsaprot, ka priekš NATO Melnās jūras reģionam ir stratēģiska nozīme. Šīs jūras krastā atrodas tādas alianses dalībvalstis kā Turcija, Bulgārija un Rumānija. Tāpat tajā atrodas tādi vērtīgi partneri kā Ukraina un Gruzija, piebilda J. Stoltenbergs.

Kā atgādina “Stars and Stripes” tad nesen NATO paplašinātās klātbūtnes nozīmi Melnās jūras reģionā uzsvēra arī NATO Spēku augstākais komandieris un ASV bruņoto spēku komandieris Eiropā ģenerālis Tods Volterss . “Nesen, pateicoties Ukrainas un Gruzijas atbalstam, mēs Melnajā jūrā pastiprinājām savu jūras spēku klātbūtni,” viņš sacīja.

Kopš janvāra kopīgas mācības ar Ukrainas Jūras spēkiem Melnajā jūrā aizvadīja ASV Jūras spēku iznīcinātājkuģi “USS Porter” un “USS Donald Cook. Šonedēļ kopīgos vingrinājumos ASV kuģu grupai pievienojās arī ASV jūras patruļlidmašīna “P-8A”, kā arī Turcijas jūras spēku fregates un Turcijas gaisa spēku iznīcinātāji F-16.

Trešdien 10. februārī ASV iznīcinātājkuģi pameta Melno jūru pēc 17 dienu ilgas mācību operācijas – ilgākās pēdējo gadu laikā.

Savu klātbūtni Melnās jūras reģionā pastiprina arī ASV Gaisa spēki, izvietojot Rumānijā bezpilota lidaparātus MQ-9 “Reaper”. Šādi sabiedrotie būtiski uzlabojuši izlūkošanas spējas Melnās jūras reģionā.

NATO klātbūtnes pastiprināšana Melnajā jūrā seko kā atbilde virknei Krievijas pretlikumīgu darbību, piemēram, Krimas pussalas aneksiju 2014. gadā un Ukrainas kara kuģu apšaudi un to apkalpju sagūstīšanu Kerčas šaurumā 2018. gadā.

Dalies ar šo ziņu