Krievijas Gaisa spēki kārtējo reizi provocē ASV kara kuģus Melnajā jūrā

Ārvalstīs
Sargs.lv/ Stars and Stripes
USS Donald Cook
Foto: Foto: U.S. Navy Europe-Africa

Krievijas Gaisa spēki kārtējo reizi demonstrējuši atklāti izaicinošu rīcību, veicot pārdrošus pārlidojumus pāri ASV iznīcinātājkuģiem Melnajā jūrā, vēsta ASV aizsardzības portāls “Stars and Stripes”.

Incidents Melnajā jūrā noticis svētdien 31. janvārī. ASV Jūras spēku Sestā flote ziņo, ka Krievijas vieglais bumbvedējs Su-24 zemā lidojumā veicis pārlidojumu virs ASV iznīcinātājkuģa USS Donald Cook” laikā, kad ASV kuģis veicis uzdevumus, atrodoties starptautiskajos ūdeņos.

Saskaņā ar ASV Jūras spēku Sestās flotes sniegto informāciju, šobrīd Melnajā jūrā atrodas trīs ASV kuģi, lai veicinātu sabiedroto drošību un garantētu reģiona valstu drošību un stabilitāti.

 

Līdz ar iznīcinātājkuģi “USS Donald Cook” ASV Menajā jūrā izvietojusi iznīcinātājkuģi “USS Porter” un apgādes kuģi “USNS Laramie”, kas nodrošina abu iznīcinātājkuģu apgādi, ļaujot tiem nepārtraukti veikt uzdevumus un nepiestāt ostās.

“Stars and Stripes” raksta, ka trīs ASV Jūras spēku ierašanās Melnajā jūrā liecina par ASV gatavību palielināt savu klātbūtni šajā reģionā.

Nesen līdz ar ASV kuģiem mācībās Melnajā jūrā piedalījās arī ASV flotes patruļlidmašīna P-8A.

Portāls gan piebilst – līdz ar ASV Jūras spēku klātbūtnes palielināšanos, nosūtot uz reģionu vairāk kuģu un lidmašīnu, šīs aktivitātes piesaistīs krietni lielāku Krievijas uzmanību. Jau šobrīd Krievijas bruņotie spēki veic pastāvīgu Melnajā jūrā izvietoto Rietumvalstu kuģu un lidmašīnu kustības monitoringu.

Kā norāda “Stars and Stripes”, pagaidām ASV Jūras spēki nav pauduši sūdzības par Krievijas Gaisa spēku iznīcinātāja veikto zemo pārlidojumu pār ASV kuģi, lai gan iepriekš līdzīgos gadījumos šāda rīcība tikusi asi kritizēta.

Aizvadītā gada augustā Krievijas Gaisa spēku iznīcinātāji izaicinošā un maksimāli nedrošā veidā aizšķērsoja ceļu ASV stratēģiskajam bumbvedējam B-52, kad tas veica pārlidojumu virs Melnās jūras, atrodoties starptautiskajā gaisa telpā. Savukārt pagājušā gada aprīlī un maijā ASV apsūdzēja Krieviju par vairākkārtēju nedrošu ASV Jūras spēku patruļlidmašīnu P-8A pārtveršanu virs Vidusjūras. Uz to Krievija atbildējusi, sūdzoties, ka ASV pēdējā laikā izvērsusi operācijas tās robežu tuvumā.

Krievijas un Rietumu valstu attiecibas pasliktinājās pēc tam, kad Krievija 2014. gadā pretlikumīgi okupēja un vēlāk arī anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet vēlāk izraisīja asiņainu bruņoto konfliktu Austrumukrainā.

Pērn Krievija pretlikumīgi aizturēja Ukrainas kara kuģu grupu, kas gar okupēto Krimas pussalu devās uz ostām Azovas jūrā. Lai gan vēlāk apcietinātie jūrnieki un kuģi tika atgriezti atpakaļ Ukrainai, Ukrainas Bruņotie spēki norādīja, ka Krievijas karavīri šos kuģus ir izdemolējuši, pašrocīgi noņemot no tiem daļu aprīkojuma, tostarp tualetes podus.

Neskaitāmi pasaules vadošie politikas un drošības eksperti, analizējot Krievijas un Rietumvalstu attiecības, norādījuši, ka tās dažu gadu laikā noslīdējušas zemākajā punktā kopš Aukstā kara gadiem.

Dalies ar šo ziņu