ASV Senāts apstiprina aizsardzības ministru Loidu Ostinu - pirmo afroamerikāni šajā amatā

Ārvalstīs
LETA/DPA
ASV aizsardzības ministrs
Foto: Foto: ZUMAPRESS/Scanpix

ASV Senāts piektdien apstiprināja aizsardzības ministra amatā prezidenta Džo Baidena nominēto atvaļināto ģenerāli Loidu Ostinu (Lloyd Austin), kurš kļuva par pirmo afroamerikāni šajā amatā.

Bijušais ASV Centrālās pavēlniecības vadītājs Ostins tika apstiprināts ar 93 senatoru balsīm par un divām pret.

Irākas un Afganistānas karu veterāns Ostins, kuram ir 67 gadi, 2003. gadā ieveda ASV bruņotos spēkus Bagdādē, bet no 2013. līdz 2016. gadam bija ASV Centrālās pavēlniecības vadītājs. Viņš atvaļinājās no armijas 2016. gada aprīlī.

Baidens, kurš izraudzījās Ostinu aizsardzības ministra amatam jau decembra sākumā, paziņoja, ka ir pateicīgs par Senāta "abu partiju sadarbību un [Ostina] ātro apstiprināšanu".

"Viņa apstiprināšana ir vēsturiska," vietnē "Twitter" rakstīja Baidens, piebilstot, ka nav šaubu par to, ka Ostins ir īstais cilvēks Pentagona vadīšanai.

Ostins pirmajā oficiālajā telefonsarunā pēc apstiprināšanas piezvanīja NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam, un viņi apsprieda Vašingtonas "stabilo uzticību" Ziemeļatlantijas aliansei.

"Es gaidu ciešu sadarbību ar viņu, lai caur NATO stiprinātu saiti starp Eiropu un Ziemeļameriku," vietnē "Twitter" rakstīja Stoltenbergs.

Jau ziņots, ka bijušais ASV prezidents Donalds Tramps bija regulāri kritizējis NATO, pat piedraudējis ar ASV izstāšanos no alianses un apšaubījis, ka ASV vajadzētu sniegt atbalstu citām NATO valstīm.

Ostins ir otrs Baidena nominētais valdības loceklis, kuru apstiprinājis Senāts, pēc nacionālās izlūkošanas direktores Avrilas Heinsas.   

Dalies ar šo ziņu