Krievijas kara flotes iznīcinātāja komandieris, iespējams, nozadzis sava kuģa bronzas dzenskrūves

Ārvalstīs
Sargs.lv/TheDrive
Bezspakovnij
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Krievijas Baltijas kara flotes “Soveremennij” klases iznīcinātāju “Bezspakovnij” paredzēts saglabāt kā muzeja eksponātu Kronštatē. Taču atklājies – laikā, kad kuģis atradies dokos, tam nozagtas divas bronzas dzenskrūves pusmiljona dolāru vērtībā, bet to vietā ielikti lētāki metāla analogi, ziņo portāls “The Drive”.

Krievijas ziņu aģentūra “Interfax” informē, ka Krievijas Baltijas kara flotes militārās izmeklēšanas departamenta vadītājs Sergejs Šaršavins paziņojis – izmeklēšana ir gandrīz noslēgusies, tiesa, neminot ne notikuma līdzdalībniekus, ne iespējamo sodu.

Katra no iznīcinātāja bronzas dzenskrūvēm svērusi aptuveni 13 tonnas, un to krāsainā metāla cena pārsniedz 500 tūkstošu ASV dolāru.

Lai noslēptu nozieguma pēdas, noziedznieki aizstājuši kuģa bronzas dzenskrūves ar “cenas un kvalitātes ziņā daudz zemākas vērtības” analogiem. Zādzība notikusi Jantaras kuģu būvētavā Kaļiņingradā laikā pēc 2016. gada, kad “Bezspakovnij” tur ieradies, lai kuģim veiktu īpašu hidroizolācijas apstrādi, kas paredzēta, lai tas bez apkopes ilgstoši varētu atrasties muzejā. Apstrāde prasījusi demontēt arī kuģa dzinējus un dzenskrūves. Kopš 2018. gada kuģis atrodas Patriotu parkā Kronštatē. Krievijas varas iestādes nav arī sniegušas informāciju, vai dzenskrūves un to daļas ir atgūtas.

Astoņdesmitajos gados 8500 tonnas smagie “Soveremennij” klases iznīcinātāji bija vieni no modernākajiem šāda tipa kuģiem pasaulē. No 21 uzbūvētā kuģa aktīvā dienestā ir palikuši astoņi – četri Krievijas un četri Ķīnas kara flotē, tiesa, trīs no četriem Krievijas iznīcinātājiem pašlaik atrodas dokos, kur tiek veikts to kapitālais remonts un modernizācijas darbi.

Ziņas par zādzību medijus sasniegušas tikai mēnesi pēc tam, kad Krievijas ziņu aģentūra “RIA Novosti” ziņoja par īpaši slepenas radioaparatūras zādzību no Krievijas Gaisa spēku “lidojošā pastardienas komandcentra” IL-80 lidmašīnas, kas paredzēta kā Krievijas prezidenta komandcentrs kodolkara gadījumā. 

Dalies ar šo ziņu