Lietuvas tiesa aptur armijas meklēšanas un glābšanas kuģa iegādes procesu

Ārvalstīs
Sargs.lv/LRT.lt
Lietuvas armija
Foto: Foto: Lietuvas bruņotie spēki

Viļņas tiesa uz laiku aizliegusi bruņotajiem spēkiem parakstīt līgumu par teju 40 miljonu eiro vērta jauna Jūras spēku kuģa iegādi piesārņojuma novēršanas, meklēšanas un glābšanas uzdevumiem Baltijas jūrā. Tam par iemeslu ir vietējā kuģu būves uzņēmuma iebildumi par konkursa uzvarētāju – Somijas uzņēmumu apvienību.

Lietuvas kuģu būves uzņēmums “Vakarų Baltijos Laivų Statykla” 4. janvārī vērsās tiesā, lūdzot to atcelt Lietuvas Bruņoto spēku lēmumu par konkursā uzvarējušo pretendentu – Somijas uzņēmumu apvienību. Tās sastāvā esošais Somijas kuģu būvētājs “Uudenkaupungin Tyovene” un elektrotehnikas uzņēmums “Telesilta” uzvarēja konkursā par jauna meklēšanas un glābšanas kuģa piegādi Lietuvas armijai.

Jau ziņots, ka Lietuvas bruņotie spēki 2019. gada novembrī paziņoja, ka ir saņēmuši septiņus Lietuvas un ārvalstu kuģu būves uzņēmumu piedāvājumus. Līgumu ar uzvarētāju par 39,6 miljonu eiro vērtā kuģa iegādi tika plānots parakstīt 2019. gadā, bet pašu kuģi iegādāties laikā no 2022. līdz 2023. gadam.

Plānots, ka jaunais kuģis aizstās šobrīd Lietuvas Jūras spēku rīcībā esošo meklēšanas un glābšanas kuģi “Šakiai”, kas būvēts 1986. gadā un ir tehniski novecojis.

Kā ziņo Lietuvas Aizsardzības ministrija, projektu bija plānots finansēt no ES struktūrfondiem 2014. – 2020. gada periodam.

Saskaņā ar informāciju Lietuvas publisko iepirkumu vietnē Cvpp.lt konkursa procedūra tika uzsākta 2019. gada aprīlī, taču drīz vien tika izbeigta pretenziju dēļ. Taču pēc iepirkuma dokumentu precizēšanas procedūra tika atsākta.

Dalies ar šo ziņu