Arvien vairāk zviedru atbalsta Zviedrijas pievienošanos NATO

Ārvalstīs
Sargs.lv/Euractiv
Zviedrijas armija
Foto: Foto: Reuters/Scanpix

Zviedrijā veiktā iedzīvotāju aptauja liecina – trešdaļa zviedru pilnībā atbalsta Zviedrijas dalību NATO, ziņo Zviedrijas avīze “Dagens Nyheter”. Lai gan tikpat daudz zviedru kategoriski iebilst Zviedrijas dalībai NATO, pirms pieciem gadiem šāda viedokļa īpatsvars sasniedza 50 procentu.

Pēdējo piecu gadu laikā ievērojami pieaudzis zviedru atbalsts iespējamai Zviedrijas dalībai NATO. Zviedrijas avīze “Dagens Nyheter” publicējusi decembrī veiktas Zviedrijas iedzīvotāju aptaujas rezultātus, kas parāda – 33% zviedru atbalsta Zviedrijas pievienošanos NATO, 32% zviedru nav konkrēta viedokļa, savukārt 35% šādam lēmumam iebilst. Tas ir ievērojams kritums salīdzinājumā ar tādu pašu aptauju pirms pieciem gadiem, kad negatīvi noskaņoto zviedru skaits sasniedza pusi no aptaujātajiem.

Laikraksts šādu aptauju veic ik gadu jau septiņu gadu garumā, un šajā laikā novērots stabils pozitīvi noskaņoto zviedru skaita pieaugums.

2020. gada decembrī Zviedrijas demokrātiskā partija, kas otra lielākā opozīcijas partija Zviedrijas Rigstāgā, pievienojās pārējo opozīcijas partiju – Mēreno partijas, Centra partijas, Liberāļu un Kristīgo demokrātu partijas – pozīcijai, kas atbalsta iespēju Zviedrijai pievienoties NATO, tādējādi Zviedrijas Rigstāgā šai iniciatīvai pašlaik ir vairākums.

Somijas ziņu aģentūra informē, ka Zviedrijas ārlietu ministre Anna Linde (Ann Linde) no Sociāldemokrātu partijas asi kritizē tā saukto “NATO iespēju”, uzsverot, ka šāda izvēle nav Zviedrijas interesēs un šādas sarunas jau ir radījušas šaubas par Zviedrijas drošības un ārlietu politiku. Intervijā Linde uzsvēra – Zviedrija arī nākotnē plāno būt cieša NATO partnervalsts, tomēr tā plāno turpināt savu nepievienošanās politiku.

Dalies ar šo ziņu