Lietuvas Aizsardzības ministrija brīdina par viltus ziņām attiecībā uz piespiedu vakcināciju

Ārvalstīs
LETA/BNS
vakcīna
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix

Lietuvas Aizsardzības ministrija brīdinājusi, ka sociālajos tīklos tiek izplatītas viltus ziņas, kurās apgalvots, ka saskaņā ar Seima pieņemtajiem likumdošanas grozījumiem Militārā policija būs tiesīga iekļūt privātpersonām un juridiskajām personām piederošās telpās un tiks iesaistīta Lietuvas pilsoņu piespiedu vakcinēšanā.

Šajos vēstījumos arī nepatiesi apgalvots, ka Militārā policija no janvāra pārņems policijas funkcijas.

"Sabiedrību tiek mēģināts biedēt, ka Militārā policija tikšot iesaistīta valsts pilsoņu piespiedu vakcinēšanā, lai gan paši Militārās policijas darbinieki neesot pienācīgi apmācīti, kā arī izplatīta cita nepatiesa informācija," norādījusi ministrija.

Tā uzsver, ka jaunā likuma redakcija “neparedz iespēju Militārajai policijai pārņemt policijas funkcijas”, bet Militārā policija, tāpat kā līdz šim, likumā paredzētajos gadījumos sniegs palīdzību policijai un civilajām iestādēm".

Ministrijas paziņojumā atgādināts, ka jaunā Militārās policijas likuma redakcija ierosināta jau pirms sešiem gadiem, lai "dotu Militārajai policijai iespēju ne tikai nodrošināt Lietuvas aizsardzības sistēmas militārā un civilā personāla disciplinētību un kārtību valsts aizsardzības sistēmā, bet arī garantēt Lietuvas pieņemto starptautisko saistību noteikumu ievērošanu".

"Arī saskaņā ar patlaban spēkā esošo likumu Militārajai policijai ir tiesības vērsties pret civiliedzīvotājiem gadījumā, ja viņi veic noziedzīgus nodarījumus pret karavīriem vai valsts aizsardzības institūcijām vai to īpašumu. Šīs pašas tiesības paliek spēkā arī jaunajā likumā,” teikts dokumentā.

Lietuvas Bruņoto spēku analītiķi uzskata, ka šādas dezinformācijas mērķis ir "maldināt valsts pilsoņus, sēt viņos neuzticību Bruņotajiem spēkiem, valsts institūcijām un Seima pieņemtajiem likumiem", tādēļ cilvēki tiek aicināti pārbaudīt informāciju vairākos avotos.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā, tieši pirms tam, kad Lietuvā sāka darbu jaunā premjerministres Ingrīdas Šimonītes valdība, pret vairāk nekā 20 Lietuvas valsts un pašvaldību iestādēm tika vērsts kiberuzbrukums, kas aizsardzības ministra Arvīda Anušauska vērtējumā bijis viens no lielākajiem pēdējā gada laikā.

Dalies ar šo ziņu