ASV eksperti: doktrīna "Amerika - vispirms" neveicina ASV drošību

Ārvalstīs
Sargs.lv/ForeignAffairs
ASV
Foto: Foto: U.S. Army photo by Maj. Robert Fellingham

Līdzšinējā doktrīna “Amerika – vispirms” nākotnē varētu nozīmēt “Amerika – viena pati”, tā savā publikācijā izdevumā Foreign Affairs brīdina četri ASV drošības eksperti Amerikas Izpētes centra pārstāvis Kori Šake, Džo Felters no Hūvera institūta, bijušais ASV Aizsardzības sekretārs un atvaļinātais ASV Jūras kājnieku korpusa ģenerālis Džims “Trakais suns” Matiss, kā arī bijušais ASV Stratēģiskās pavēlniecības komandieris admirālis Džims Eliss. Eksperti atzīst, lai ASV pasargātu sevi efektīvi, tai nepieciešams spēcīgs globāla mēroga sabiedroto tīkls.

Pasaule nav kļuvusi drošāka ne Amerikas Savienotajām valstīm, ne to interesēm. Pat pirms Covid-19 pandēmijas 2017. gada Nacionālajā Aizsardzības stratēģijā bija minēts – starptautiskajā vidē aizvien pieaug globālas kārtības trūkums, ilgtermiņa stratēģiskā sacensība, strauja tehnoloģiju izplatīšanās un ASV militāro priekšrocību izzušana. ASV aizsardzībai ir nepieciešama aizsardzības stratēģija dziļumā – spēja identificēt un atbilstoši reaģēt uz globālām problēmām tur, kur tas rodas, vēl pirms tās ir sasniegušas ASV krastus.

Lai sasniegtu aizsardzību dziļumā, nepietiek vienkārši stiprināt ASV Bruņotos spēkus, diplomātiju vai civilās pārvaldes elementus. Nacionālās aizsardzības stiprināšana jāsāk ar izpratni, ka ASV nespēj pasargāt sevi vai savas intereses bez citu valstu palīdzības. Starptautiskā iesaiste ļauj ASV saskatīt un atbilstoši rīkoties pret draudiem no attāluma laikā, kad tie tikai rodas, nevis sagaidīt, kad tie sasniegs apmērus, kas tos padarīs bīstamākus un to neitralizēšanu – dārgāku.

Lai cik spējīgi būtu ASV Bruņotie spēki, ASV pretiniekus daudz vairāk ierobežo ASV sabiedroto tīkls. Ja ASV turpinās nepietiekami ieguldīt attiecībās ar sabiedrotajiem un partneriem, šis tīkls draud sairt, tādējādi ļaujot ilgi koptam dārzam aizaugt ar nezālēm. Vēl sliktāk – tas varētu veicināt jaunu, konkurējošu tīklu veidošanos, radot starptautisko kārtību, no kuras ASV ir izslēgtas un ko ASV nespēj ietekmēt.

Pašlaik ASV vienaldzība pret apziņu, ka pat visvienkāršākās alianses palielina stratēģiskās aizsardzības dziļumu, kaitē ASV interesēm. Reālajā pasaulē “ASV vispirms” nozīmē “ASV viena pati”. Tas jau ir negatīvi ietekmējis ASV spēju tikt galā ar draudiem, pirms tie apdraud ASV teritoriju.

Dalies ar šo ziņu