Lielbritānija pieņēmusi lēmumu par lielāko aizsardzības budžeta palielinājumu pēdējos 30 gados

Ārvalstīs
Sargs.lv/BBC
Lielbritānija
Foto: Foto: army.mod.uk

Lielbritānijas valdība apstiprinājusi Lielbritānijas aizsardzības budžeta plānu, kas iekļauj jaunus kiberaizsardzības un mākslīgā intelekta projektus, radot nepieciešamību pēc 40 000 jaunām darba vietām. Tā finansēšanai nākamo četru gadu laikā aizsardzībai ik gadu tiks novirzīti papildu 4 miljardi sterliņu mārciņu.

Pašlaik Lielbritānijas aizsardzības budžets gadā sasniedz aptuveni 40 miljardus britu mārciņu. Aizsardzības budžeta palielinājums ir bijusi viena no galvenajām Lielbritānijas Konservatīvo partijas 2019. gadā izvirzītajām prioritātēm. Valdība Parlamentam ir lūgusi katru gadu palielināt Aizsardzības budžeta pieaugumu līdz 0.5% virs inflācijas līmeņa. Lielbritānijas aizsardzības sekretārs Bens Voless jau iepriekš ir uzsvēris nepieciešamību pēc ilgtermiņa budžeta plāna.

Lielbritānijas aizsardzības sekretārs Bens Voless intervijā Lielbritānijas sabiedriskajam medijam BBC norādīja, ka pašlaik Lielbritānijas Bruņotie spēki ir bruņoti ar novecojušu ekipējumu laikā, kad tās potenciālie pretinieki ir ieviesuši jaunas spējas un modernāku ekipējumu. B. Voless uzsvēra, ka pašlaik laiks ir iztecējis un ir pienācis laiks modernizācijai. Neskatoties uz budžeta palielinājumu, Lielbritānijai vēl joprojām pietrūkst 13 miljardu dolāru tās aizsardzības budžeta ekipējuma sektorā. Šajā situācijā atteikšanās no vecajām ieroču sistēmām varētu pavērt ceļus jaunām inovācijām. Lielbritānija plāno papildu līdzekļus novirzīt robotizācijai, autonomo sistēmu, kiberdrošības un kosmosa telpas attīstībai.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons norādīja, ka šāds lēmums pieņemts laikā, kad starptautiskā situācija kļūst aizvien riskantāka un šāds savstarpējās sacensības stāvoklis nav pieredzēts kopš Aukstā kara laikiem. Lielbritānijas premjerministrs uzsvēra – karalistes aizsardzībai ir jābūt prioritātei, un Lielbritānijai ir jāveic uzlabojumi, lai tā varētu būt taisnīga pret pagātni un kopā ar sabiedrotajiem. Šī ir iespēja Lielbritānijai izbeigt atkāpšanās ēru, pārveidot Bruņotos spēkus, palielināt Lielbritānijas globālo ietekmi, apvienot valsti, attīstīt jaunas tehnoloģijas, aizsargājot savus iedzīvotājus un dzīves veidu.

Lielbritānija jaunā budžeta plāna ietvaros plāno izveidot speciālu aizsardzības aģentūru, kura atbildēs par mākslīgā intelekta jautājumiem, kiberdrošības spēku kā atsevišķa Bruņoto spēku veida izveidi un “Kosmosa pavēlniecību”, kam būtu jānosūta kosmosā pirmā raķete līdz 2022. gadam.

Lielbritānijas Parlamenta Aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Tobiass Elwūds nordādīja, ka šis ir liels budžeta palielinājums, taču tas ir signāls un pierādījums Lielbritānijas vēlmei atgriezties pie spējām projicēt cieto varu.

Dalies ar šo ziņu