ASV Senāta līderis kritizē plānus par strauju aiziešanu no Afganistānas

Ārvalstīs
LETA/AFP
Senāts
Foto: Foto: AFP/Scanpix

ASV Senāta vairākuma līderis Mičs Makonels pirmdien brīdināja prezidentu Donaldu Trampu pret paātrinātu karaspēka izvešanu no Afganistānas un Irākas, sakot, ka tādējādi ekstrēmistiem tiktu sniegta "liela propagandas uzvara".

Izsakoties par mediju ziņām, ka Tramps tuvāko dienu laikā grasās paziņot par krasu amerikāņu kontingenta samazināšanu abās valstīs, Senāta republikāņu līderis sacīja, ka ASV, šādi rīkojoties, pamestu partnerus.

Šāds solis radītu iespēju, ka kontroli Afganistānā pārņem talibi, bet "Islāma valsts" un "Al Qaeda" atjauno spēkus.

"Sekas priekšlaicīgai ASV aiziešanai varētu būt pat smagākas nekā prezidenta Obamas aiziešanai no Irākas 2011.gadā, kas sekmēja "Islāma valsts" nostiprināšanos un jaunu globālā terorisma raundu," runājot Senātā, sacīja Makonels.

"Tas būtu kas līdzīgs Amerikas pazemojošajai aiziešanai no Saigonas 1975.gadā."

Pentagons esot saņēmis direktīvu gatavoties līdz 20.janvārim, kad Tramps pametīs Balto namu, atvilkt no Afganistānas vēl 2000 ASV karavīru, bet no Irākas - vēl 500, ziņoja mediji.

Ja tas notiktu, katrā no šīm valstīm paliktu 2500 karavīru, un tas ir mazāk, nekā atbilstoši ASV bruņoto spēku amatpersonu aplēsēm ir nepieciešams, lai nodrošinātu stabilitāti.

Vēl pirms atlaišanas 9.novembrī no ASV aizsardzības ministra amata Marks Espers uzstāja, ka Afganistānā ir jāpatur 4500 ASV karavīru, līdz talibi būs samazinājuši uzbrukumus valdības spēkiem, tādējādi apliecinot uzticību idejai par miera sarunām.

Dalies ar šo ziņu