Džo Baidens: Jauns posms ASV drošības politikā

Ārvalstīs
Sargs.lv/ moaa.org/FoxNews
Baidens
Foto: Foto: AP/Scanpix

Pēc vairāku dienu balsu ilgas balsu skaitīšanas ASV Prezidenta vēlēšanās saskaņā ar mediju aplēsēm uzvarējis demokrātu prezidenta amata kandidāts Džo Baidens, Sargs.lv pēta, kā jaunais ASV Prezidents ietekmēs ASV drošības politikas kursu.

Vērtējot Džo Baidenu kā ASV aizsardzības politikas virzītājspēku, Viljams Koens, bijušais ASV Aizsardzības sekretārs no Republikāņu partijas, kas strādāja ASV Prezidenta Bila Klintona laikā, Baidenu novērtējis kā “skaidru, stabilu un atbildīgu līderi, kas vadījis ASV cauri sarežģītām vētrām pagātnē”.

Džo Baidens jau pirmsvēlēšanu laikā solīja, ka vadīs ASV Bruņotos spēkus ar stingru roku, stiprinot saites ar ASV sabiedrotajiem, ņemot vērā aizvien pieaugošo Ķīnas un Krievijas spiedienu. Vienlaikus Baidens sola samazināt ASV aizsardzības budžetu, atsakoties no tām ieroču sistēmām, kas vairs nebūs nozīmīgas nākotnes karos.

Pēc nākamā ASV Prezidenta domām, ir iespējams nodrošināt ASV drošību bez lielu ASV vienību izvēršanas ārpus ASV, tā vietā lielāku uzsvaru liekot uz diplomātiju, ekonomiku, izglītību, zinātni un tehnoloģijām.

Baidens, līdzīgi kā viņa priekšgājēji ir apsolījis izbeigt “mūžīgos karus” Afganistānā, Irākā un Sīrijā, šajās teritorijās turpinot tikai pretterorisma operācijas un vietējo sabiedroto atbalstīšanu. Tiesa, pirms pieņemt lēmumu par izmaiņām ASV klātbūtnes politikā, Baidens plāno konsultēties ar ASV Bruņoto spēku vadību un ASV civilās drošības ekspertiem.

Ņemot vērā Baidena vairākkārt uzsvērto NATO vienotības ideju, ir iespējams, ka nākamais ASV Prezidents pārskatīs Donalda Trampa lēmumu no Vācijas izvest 16 000 amerikāņu karavīru, kā arī pārskatīt prasības Dienvidkorejai palielināt līdzmaksājumus par amerikāņu klātbūtni reģionā.

Intervijā žurnālam “Military Officer” Baidens uzsver, ka ir iespējams saglabāt spēcīgas ASV aizsardzības spējas, par to maksājot mazāk. Galvenais uzsvars ir nevis ieguldīto līdzekļu apjomā, bet ieguldījumu veidā un efektivitātē.

Šādi izteikumi liek domāt, ka varētu tikt pārtraukta ASV Prezidenta Donalda Trampa iesāktā iniciatīva palielināt ASV Kara floti līdz 50 kuģiem. Pēc Baidena domām, prioritāte ir jāpiešķir gudrām investīcijām tehnoloģijās un inovācijās, kas virzītas cīņai ar nākotnes draudiem kibertelpā, kosmosā, bezpilota aparātu un mākslīgā intelekta jomās.

Baidens uzsvēra – ir nepieciešams atteikties no ieguldījumiem mantotajās sistēmās, kam vairs nav nozīmes nākotnes karā, un ir nepieciešams pārdomāt kā ASV un to sabiedrotie veic ieguldījumus kolektīvās drošības nodrošināšanā.

Uzsverot, ka Baideni ir ģimene ar militārām saknēm, nākamais ASV Prezidents plāno turpināt ASV karavīru sociāla atbalsta sistēmas attīstību, atjaunojot atbalsta programmas karavīru ģimenēm, kā arī pievēršot uzmanību aizvien augošajai veterānu-bezpajumtnieku un veterānu pašnāvību problēmai.

 

Dalies ar šo ziņu