Lukašenko iecēlis par savu padomnieku protestētājiem draudējušo iekšlietu ministru

Ārvalstīs
Sargs.lv/LETA/REUTERS/ RFE/RL
Baltkrievija
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ceturtdien atcēlis no iekšlietu ministra amata Juriju Karajevu, kurš šonedēļ protestētājiem piedraudējis, ka iekšlietu struktūras pret tiem varētu vērst arī letālu spēku. Viņu valsts autoritārais prezidents virzījis tālāk pa karjeras kāpnēm, ieceļot par savu padomnieku.

Par J. Karajeva atcelšanu no iekšlietu ministra amtata šodien ziņo Baltkrievijas valsts ziņu aģentūra “BelTa”.

Līdz ar J. Karajevu par saviem padomniekiem A. Lukašenko iecēlis vēl divas augsta ranga drošības dienestu amatpersonas. Ar šo soli A. Lukašenko acīmredzot vēlas nostiprināt savu kontroli pār valsts iekšējo drošību, turpinoties streikiem un protestiem pret viņa režīmu.

J. Karajevu iekšlietu ministra amatā nomainījis Ivans Kurbakovs, kas kā Minskas milicijas priekšnieks tieši vadījis vardarbīgo demonstrāciju apspiešanu, kas sekoja tūdaļ pēc prezidenta vēlēšanām, kurā opozīcija apsūdzēja A.Lukašenko režīmu prezidenta vēlēšanu viltošanā.

Vēl vakar nu jau bijušais iekšlietu ministrs J. Karajevs paziņoja, ka Baltkrievijas drošības spēki var izmantot kaujas munīciju pret personām, kas piedalās "sabotāžā vai teroraktos".

Šis paziņojums sekoja A. Lukašenko teiktajam, kurā viņš nodēvēja šonedēļ Baltkrievijā notiekošos streikus par "organizētu kriminālu grupējumu" darbībām un paziņoja, ka Baltkrievija sāk saskarties ar teroristu draudiem.

J. Karajevs, kuram piemērotas Eiropas Savienības (ES) sankcijas par protestu apspiešanu, intervijā sacīja, ka ieroči nebūtu jāizmanto pret miermīlīgajiem protestētājiem, bet, "ja persona īsteno sabotāžu vai teroraktu, uzbrūk policistiem, protams, tā ir jāaptur ar visiem policijas rīcībā esošajiem līdzekļiem, sākot no fiziska spēka un beidzot ar kaujas ieročiem".

Baltkrievijā kopš 9.augusta turpinās protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti aptuveni 15 000 cilvēku, bet vairāki simti ievainoti. Lielākās protesta akcijas notiek svētdienās.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas rietumvalstis.

Dalies ar šo ziņu