Putins neizslēdz iespēju dibināt militāru aliansi ar Ķīnu

Ārvalstīs
Sargs.lv/AP
Putins
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix

Aizvadītajā nedēļā Krievijas presidents Vladimirs Putins video konferencē norādījis, ka neizslēdz iespēju dibināt militāru aliansi ar Ķīnu, taču pašlaik nesaskata tam nepieciešamību, ziņo aģentūra “Associated Press”.

Putina paziņojums liecina par padziļinātām attiecībām starp Maskavu un Pekinu no vienas puses, un pieaugošu spriedzei attiecībās ar ASV, no otras puses.

Krievijas līderis arī izteica aicinājumu pagarināt pēdējo atlikušo kodolieroču kontroles līgumu “New START” starp Maskavu un Vašingtonu, kura termiņš beidzas nākamā gada februārī.

Putins arī atzīmēja, ka Krievija ar Ķīnu sadarbojusies militāro tehnoloģiju jomā, kas palīdzēja ievērojami palielināt kaimiņvalsts militāro potenciālu.

“Bez šaubām, mūsu sadarbība ar Ķīnu stiprina Ķīnas armijas aizsardzības spējas,” teica Putins, piebilstot, ka nākotnē varētu parādīties vēl ciešākas militārās saites starp abām valstīm.

“Laiks rādīs, tas attīstīsies,” sacīja Krievijas prezidents, piebilstot, ka “mēs to neizslēgsim.”

Ieroču kontoles paktu “New START” pagarinājumu 2010. gadā parakstīja ASV toreizējais prezidents Baraks Obama un Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs. Paktā ir noteikts, ka katrā valstī nedrīkst būt vairāk par 1350 izvietotām kodolgalviņām, 700 izvietotām raķetēm un bumbvedējiem. Tāpat vienošanās paredz regulāras savstarpējās novērotāju pārbaudes, lai viestu abpusēju pārliecinātību par pakta ievērošanu.

Dalies ar šo ziņu