Divas trešdaļas Krievijas iedzīvotāju ASV saredz kā lielāko draudu

Ārvalstīs
Sargs.lv/Warsawinstitute.org/Levada.ru
Krievija
Foto: Foto: Alexander Shcherbak/TASS

Lai gan kopš Aukstā kara beigām pagājuši teju 30 gadi, Krievijas varas iestāžu un pilsoņu attieksme joprojām ir palikusi nemainīga - ASV arī šodien tiek uzskatītas par nācijas galveno ienaidnieku. “Levadas centra” jaunākajā aptaujā secināts, ka šāds viedoklis ir 70% aptaujāto Krievijas iedzīvotāju.

Pētījumu centra jaunākās aptaujas rezultāti liecina, ka, līdzīgi kā 2018.gadā, arī pašlaik aptuveni 70% kā lielāko draudu uztver ASV, bet Ukrainu par draudu uzskata 14% aptaujāto, kas gan ir par 20% mazāk nekā pirms diviem gadiem. Trešo un ceturto pozīciju Krievijas ienaidnieku sarakstā dala Eiropa un Polija, kuras par draudu attiecīgi uzskata aptuveni 7% iedzīvotāju.

Atšķirībā no iepriekšējos gados veiktajām aptaujām, šī gada rudenī pētnieki vēlējušies noskaidrot Krievijas iedzīvotāju attieksmi tieši pret Baltijas valstīm. Secināts, ka Latviju, Lietuvu un Igauniju par ienaidniekiem pašlaik uzskata 5% aptaujāto. Jānorāda, ka 2017.gada nogalē bijušās PSRS republikas, tostarp Baltijas valstis, par ienaidniekiem uzskatīja 10% Krievijas iedzīvotāju.

Savukārt savas valsts vadītājus un valdību par ienaidniekiem uzskata 3% Krievijas iedzīvotāju, jeb par 1% mazāk nekā iepriekšējā aptaujā.

Šāda statistika liecina par joprojām augsto Kremļa kontrolēto plašsaziņas līdzekļu ietekmi uz iedzīvotāju attieksmi pret citām valstīm “Daži saņem smagāku triecienu, kamēr citi ne, atkarībā no pašreizējām politiskajām vajadzībām. Arvien mazāk krievu atzīst Ukrainu par ienaidnieku, jo konflikts ar kaimiņvalsti ir iekritis Krievijas propagandas vēstījumu fonā,” analizē domnīca “Warsaw Institute”.

Līdz ar to, domnīcas pētnieku ieskatā, Polijas pozīcija aptaujā ir likumsakarīga, ņemot vērā pret to vērstos informatīvos uzbrukumus, kā arī Krievijas politiķu pastiprinātos centienus sagrozīt pagājušā gadsimta vēstures notikumus.

Kopumā 82% respondentu jaunākajā aptaujā uzskata, ka Krievijai ir ienaidnieki. Vienlaikus būtiski, ka šī gada janvārī veiktā “Levada centra” aptaujā secināts, ka gandrīz 80% iedzīvotāju ieskatā Krievijai un rietumvalstīm ir jākļūst par draugiem un sadarbības partneriem. Arī šajā aptaujā iezīmējās pozitīvāka iedzīvotāju attieksme pret Eiropu (49%), nevis ASV (42%). Negatīvu viedokli par Eiropu pauda 37%, bet par ASV – 46% aptaujāto.

Dalies ar šo ziņu