Lietuvas izlūkdienesti atvieglo ierobežojumus ārvalstu informatoru ieceļošanai

Ārvalstīs
Sargs.lv/LRT.lt/BNS
Lietuva
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Lietuvā vairs nebūs jāievēro pašizolācija tiem ārvalstu pilsoņiem, kuri tiek uzņemti Lietuvā un sadarbojas ar šīs valsts izlūkdienestiem, to paredz šonedēļ pieņemtās izmaiņas Lietuvas likumdošanā.

Jaunā norma paredz, ka tagad Ārvalstu pilsoņiem, kuri ieradīsies Lietuvā ar valsts drošību saistītos nolūkos vairs nebūs jāuzturas divu nedēļu pašizolācijā.

Šīs izmaiņas Lietuvas likumdošanā rosināja Lietuvas Valsts drošības departaments (VSD). Kā norāda dienests, likuma grozījumi bijuši vajadzīgi, jo, ņemot vērā departamenta īstenoto informācijas apmaiņas jutīgo raksturu, dienesta kontaktēšanās ar ārvalstu pilsoņiem un citām personām nevar tikt ierobežota līdz elektroniskās saziņas līmenim.

VSD arī uzsver – šādu ārvalstnieku ieceļošanai valstī jābūt konfidenciālai.

Attiecīgos grozījumus likumā Lietuvas ministru kabinetā iesniedza iekšlietu ministre Rita Tamašuniene. Viņa uzsvēra, ka “objektīvu iemeslu dēļ” izlūkdienestiem jātiekas ar cilvēkiem, kuri ierodas personīgi.

Patlaban Lietuvā ir divi izlūkdienesti - VSD un Otrais izmeklēšanas departaments, kas atrodas Aizsardzības ministrijas paspārnē.

Dalies ar šo ziņu