Pētījums: saslimstība ar Covid-19 Krievijas armijā bijusi lielāka nekā sabiedrībā

Ārvalstīs
Sargs.lv/Ridl.io
Krievija
Foto: Foto: Valery Matytsin/TASS/Scanpix

Kopš Covid-19 pandēmijas uzliesmojuma 2020. gada martā, Krievijas Bruņotie spēki ir sevi pozicionējuši kā cīnītāji ar epidēmiju ne tikai Krievijā, bet arī pasaulē. Domnīca “Riddle” analizē, cik lielā mērā tā ir patiesība, secinot, ka saslimstība Krievijas karavīru vidū izrādījusies daudz plašāka nekā vidēji Krievijas sabiedrībā.

Krievijas pilsoņu evakuācija no Ķīnas ar Krievijas militārajām transportlidmašīnām, Krievijas bruņoto spēku palīdzība Itālijai un 16 militāro hospitāļu būve triecientempā – tie ir tikai daži piemēri aktivitātēm, ko plaši publicēja Krievijas mediji Covid-19 pandēmijas sakarā, ko raksturu plaša publicitāte ar tūlītēju, taču ne ilgtermiņa efektu.

Sākotnēji Krievijas Aizsardzības ministrija atturējās publicēt informāciju par COVID-19 izplatību Bruņotajos spēkos. Situācija mainījās tikai aprīļa beigās, kad par savu bērnu likteni sāka interesēties kadetu un obligātajā militārajā dienestā iesaukto vecāki. Bez tam Krievijas Aizsardzības ministrija iesaistījās “birokrātiskajā” sacensībā starp Krievijas institūcijām ar mērķi pierādīt savu lomu cīņā ar vīrusu.

2020. gada maijā situācija nostabilizējās, un sabiedrībai tika radīts iespaids, ka Krievijas bruņotajos spēkos Covid-10 ir izskausts. Jūlījā tam sekoja ievērojams gadījumu skaita lēciens, kuru notušēt neizdevās arī Krievijas Bruņotajiem spēkiem.

Domnīca “Riddle” analizēja Krievijas Aizsardzības ministrijas publicētās ziņas par Covid-19 izplatību, kas publicētas katru dienu kopš 2020. gada 26. aprīļa. Lai arī oficiālos datus noteikti ir ietekmējuši politiskie lēmumi, tie kopumā sniedz skatījumu par situācijas attīstības dinamiku Krievijas bruņotajos spēkos 6 mēnešu laikā.

No 1. marta līdz 15. septembrim Krievijas Bruņotajos spēkos apstiprināti 12066 Covid-19 gadījumi starp militārpersonām un kadetiem un 1509 gadījumi starp civilajiem darbiniekiem. Oficiāli Krievijas Bruņotajos spēkos dienē aptuveni miljons karavīru un 889 000 civilo darbinieku. Realitātē, balstoties uz atvērtās pieejas ziņu aģentūrām (Open-source intelligence - OSINT), realitātē militārpersonu skaits nepārsniedz 750 000, savukārt civilo darbinieku – 700 000.

Balstoties uz šiem datiem, var secināt, ka pusgada laikā ar Covid-19 inficējušies vismaz 1.6% militārpersonu un 0.2-0.25% civilo darbinieku. Krievijas sabiedrībā ar vīrusu inficēto personu īpatsvars ir aptuveni 0,74% kopējās populācijas. Tiesa, jāņem vērā, ka testēti tika tikai tie, kuri meklēja medicīnisko palīdzību.

Dalies ar šo ziņu