Igaunija izstrādā jauno nacionālās aizsardzības plāna versiju

Ārvalstīs
Sargs.lv/ ERR.ee
Igaunija
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Igaunijā tiek izstrādāts jauns nacionālās aizsardzības plāns, kurā valsts aizsardzības nodrošināšanā tiks ņemtas vērā jau izveidotās bruņoto spēku spējas un potenciālās jaunās spējas. Tā nedēļas nogalē ziņoja Igaunijas sabiedriskās televīzijas ETV ziņu raidījums "Aktuaalne kaamera".

Raidījums ziņo, ka jaunais aizsardzības plāns paredz arī spējas, ko dos tuvākie iepirkumi, piemēram,  tuvās darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības raķešu “Mistral iegāde par 30 miljoniem eiro. Tās plānots izmantot līdztekus pirms desmit gadiem iegādātajām “Mistral” raķetēm. Tāpat plānots uzlabot un nomainīt esošās radaru sistēmas.   

“Kopā ar ASV mēs risinām cita tipa radaru jautājumus, ai attīstītu pretgaisa aizsardzības sistēmu. Tāpat mēs meklējam iespējas izveidot jūras radaru sistēmas, kas ļautu izsekot jūrā pretinieka karakuģus,” raidījumam sacīja Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks (Jüri Luik).

Kā norāda raidījums, Igaunija pastāvīgi ir izpildījusi NATO aizsardzības finansējuma prasības, kas nosaka, ka tēriņi aizsardzībai nedrīkst būt mazāki par 2% no valsts iekšzemes kopprodukta.

Tāpat Igaunijas aizsardzības ministrs norādīja, ka turpmāk Igaunija apdomās kopīgus iepirkumus ar Latviju un Lietuvu. Kā piemēru viņš minēja nesen notikušo kopīgo munīcijas iepirkumu. J.Luiks arī piebilda, ka kaimiņvalstu spēju attīstība veicina arī Igaunijas aizsardzības spējas. Lietuvas gadījumā viņš izcēla nesen iegādātās vidējā rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas, savukārt Latvijā prettanku raķešu spēju attīstības projektu.

Runājot par kopīgiem nākotnes projektiem Igaunijas aizsardzības ministrs akcentēja, ka jau drīzumā par vienu no prioritātēm Baltijas valstu bruņotajiem spēkiem kļūs novecojošo mīnu meklēšanas kuģu nomaiņa.

Tāpat Igaunijas aizsardzības sistēmas attīstībai nozīmīga ir savstarpējā sadarbība ar Somiju. “Mēs allaž esam mēģinājuši attīstīt savstarpējo sadarbību ar Baltijas valstīm dažādos tehnoloģiju jautājumos. Jāteic, ka ar sadarbība ar Somiju šajos jautājumos ir bijusi sekmīgāka,” viņš piebilda.

Nesen izveidotā Igaunijas Aizsardzības ministrijas mājaslapa atspoguļo to izklāstu, kādā veidā Igaunijas bruņotie spēki ir attīstījušies un kādu attīstības ceļš tiem paredzēts. Plāns paredz veidot pilnībā mehanizētas kājnieku vienības, turpināt attīstīt rezervistu un Igaunijas Aizsardzības līgas (Kaitseliit) spējas, kā arī fokusēties prettanku spēju un artilērijas spēju attīstībā, tostarp attīstot pašgājējartilērijas spējas. Šīs spējas plānots attīstīt papildinot Igaunijā jau izvietoto NATO spēku spējas.

Dalies ar šo ziņu