ASV un Igaunija paraksta vienošanos par sadarbību kiberaizsardzības jomā

Ārvalstīs
Sargs.lv/Armyrecognition.com
kiberdrošība
Foto: Foto: Pixabay.com

ASV Armija un Igaunijas Aizsardzības ministrija parakstījusi vienošanos, kas paredz abu valstu turpmāku sadarbību kiberaizsardzības jomā, vēsta militāro ziņu portāls “Army Recognition”.

Lai noteiktu savstarpējas izmantojamības eksperimentu un demonstrējumu iespējas Igaunijas Aizsardzības ministrija un ASV pavēlniecības, vadības, sakaru, datoru, kiberizlūkošanas (C5ISR) centrs, kas ir daļa no “Armijas nākotnes spēju attīstības pavēlniecības” (Army Futures Command 's Combat Capabilities Development Command), izveidos daudzdomēnu un kiberdomēnu darba grupu.

Darba grupa nodrošinās forumu informācijas apmaiņai par aizsardzības kiberspēju izpēti daudzdomēnu operācijām, tādējādi uzlabojot koalīcijas spēku savstarpējo savietojamību.

Savukārt darba grupas noteiktās sadarbības aktivitātes var veikt saskaņā ar turpmākiem nolīgumiem.

“Šis vēsturiskais līgums dod iespēju divām valstīm, kurām ir iespaidīgas aizsardzības kibespējas, izmantot savu pieredzi, lai virzītu jaunus pētījumus un attīstību, tādējādi mazinot kiberdraudus,” norādīja C5ISR centra direktors Patriks O’Nīls (Patrick J. O’Neill).

Iniciatīva, kas ir daļa no 2016. gada ASV Aizsardzības departamenta Pētniecības, attīstības, testēšanas un novērtēšanas saprašanās memoranda, ir pirmā šāda veida vienošanās starp ASV armiju un Igaunijas Aizsardzības ministriju. Vienošanās paredz arī drošības sadarbības redzējumu, lai attīstītu valstu spējas atturēt ļaunprātīgus kiberuzbrukumus.

“Igaunijas Aizsardzības ministrija ir priecīga nodibināt oficiālu sadarbību ar ASV armijas C5ISR centru, tādējādi pievienojot vēl vienu partneri ar pieaugošām zināšanām un spējām. Valstis ir arī tuvas NATO sabiedrotās, kurām ir kopīgas pamatvērtības. Sadarbība kiberjomā veicinās mūsu kopējo drošību,” sacīja Igaunijas Aizsardzības ministrijas kiberpolitikas departamenta direktors Andri Rebane (Andri Rebane).

Viņš arī pauda cerību, ka sadarbībā gūtās zināšanas noderēs ne tikai ASV un Igaunijai, bet arī pārējiem NATO sabiedrotajiem.

Savukārt ASV Aizsardzības eksporta un sadarbības armijas sekretāra vietniece Elizabete Vilsone (Elizabeth Wilson) norādīja, ka viņas birojam bijusi būtiska nozīme, lai apvienotu galveno personālu no ASV armijas štāba, C5ISR centra un Igaunijas vēstniecības. „Informācijas apmaiņa, kā arī mūsu pētniecības un attīstības centienu optimizēšana, palīdzēs atturēt lielvalstu konkurentus un reģionālos valsts pretiniekus. ASV armija ir lepna sadarboties ar mūsu Igaunijas kolēģiem šajā unikālajā projektā," sacīja Vilsons.

Papildu pētījumos tiks pētītas taktiskās un stratēģiskās problēmas, lai nodrošinātu standartizāciju, racionalizāciju un savietojamību, vienlaikus uzlabojot abu valstu savstarpējo aizsardzību, sacīja C5ISR centra vecākais kiberdrošības pētnieks Roberts Kimbals (Robert Kimball).

„Igaunija ir izcilības kibervalsts ar stingru kiberaizsardzības sistēmu tehnoloģiju un cilvēku jomā. Ņemot vērā viņu stiprās zināšanas, domāju, ka viņi spēs dalīties ar ārkārtīgi noderīgām atziņām, lai atrastu efektivitāti mūsu zinātnes un tehnoloģiju centienos, vienlaikus izprotot, kā vislabāk aizsargāties pret kiberkaru,” akcentēja R. Kimbals.

Līgums starp abām valstīm ir spēkā līdz 2023. gada 30. septembrim. Tomēr to jebkurā brīdī var pagarināt.

Dalies ar šo ziņu