Krievijas politiskās opozīcijas ideoloģija

Ārvalstīs
Sargs.lv/Ridl.io
Krievija
Foto: Foto: Anton Karliner/SIPA/Scanpix

Krievijas jautājumos specializētā domnīca “Riddle”, kas sadarbojas ar ASV Kīnana institūtu, veikusi plašu pētījumu par Krievijas politisko opozīciju. Galvenais secinājums – Krievijas opozīcija demokrātiskas reformas uzskata par līdzekli arī citu problēmu risināšanai.

Krievijas jautājumos specializētās domnīcas “Riddle” Belanovskas grupas eksperti 2020. gada jūlijā un augustā veica 60 intervijas ar dažādu Krievijas opozīcijas grupu līderiem un dalībniekiem ar mērķi izprast, kādas idejas varētu mainīt stāvokli Krievijā gadījumā, ja valstī notiktu radikālas pārmaiņas.  

Kopumā “Riddle” secina – opozīcijas ideoloģijas pamatā ir ideja par demokrātiju, ko papildina vājas zināšanas par valsts uzbūvi, ekonomiku un reālo situāciju. Demokrātiska sistēma tiek uzskatīta par galveno risinājumu, kas tālāk atrisinās visas citas problēmas.

Pētījumā atklājās divi galvenie opozīcijas virzieni – imperiālā-demokrātiskā un liberālā-sociālistiskā atbilstoši iepriekšējiem “Riddle” Belanovskas grupas pētījumiem. Oozicionāru skatījums ir visai eklektisks – vienlaikus ar valsts lomas samazināšanu sabiedrības dzīvē, ekonomikā un nodokļu sistēmā, respondenti vēlas redzēt bezmaksas veselības aprūpi, izglītību un progresīvu nodokļu sistēmu. Bieži vien šīs prasības tiek izteiktas vienā, kopējā teikumā.

Lai arī lielākā daļa respondentu sevi saistīja ar demokrātiem, iepriekšējie domnīcas pētījumi liecina, ka nav iespējams analizēt kopējo situāciju, neiekļaujot imperiālisma aspektu. Jāņem vērā, kā izpratne par vārdiem kā “sociālisms” un “liberālisms” respondentu vidū atšķīrās no ierastās politiskās terminoloģijas, piemēram, cilvēki atsakās sevi pozicionēt kā “labējos” vai “kreisos” liberāļus.

Krievijas opozīcijas skatījumā būtiskākās vērtības ir brīvība, demokrātiska vēlēšanu sistēma, politiskā kompetence, iespēju brīvība un sociālais atbalsts. Atšķirības starp politiskajām grupām ir balstītas nevis mērķos, bet to sasniegšanas veidā (piemēram, parlamentārā vai federālā sistēmā). Tiek uzsvērta tieslietu sistēmas reformas nepieciešamība, it īpaši tiesu neatkarība jautājumos (taču neiedziļinoties sīkākās detaļās) un demokrātisko institūciju ieviešana pašvaldību līmenī, plašāk iesaistot sabiedrību.

Jāatzīmē, ka lielākajai daļai opozicionāru ir vājas zināšanas par ekonomisko programmu. Uz jautājumiem par ekonomiku atbildes bija vispārējas, atsaucoties uz nepieciešamību piesaistīt speciālistus. Bieži vien (iespējams, neapzināti) opozicionāri atsaucas uz Kremļa politiku sociālās politikas jomā.

Tiesa, opozīcijas grupu līderi apzinās problēmu starp mērķiem un līdzekļiem to sasniegšanai. Par vienu no problēmām tie min ideju trūkumu, ko darīt tālāk gan Baltkrievijas, gan Habarovskas protestu kontekstā. Tas paver iespēju, ka radikālu pārmaiņu gadījumā politiskie konflikti nomāks izpratni par skaidru darbību nepieciešamību.

Opozīcijas grupu līderi uzsver, ka opozīcijas programmas fokusam ir jābūt ne tik daudz vērstam pret autoritātēm valstī, cik tam jāpiedāvā alternatīvs un neatkarīgs risinājums, kas iekļauj arī aizliegtajos tematos, tai skaitā ārlietu jautājumos. To kavē ekspertu un resursu trūkums, savukārt esošie nenodarbojas ar ideju skaidru sistematizēšanu.

Intervijas “Riddle” eksperti veica ar partiju un nevalstisko organizāciju “PARNAS”, “Yabloko”, “Atvērtā Krievija”, “Krievijas Pretkorupcijas fonds”, un “Tālo Austrumu balss” pārstavjiem, kā arī pie organizācijām nepiederošām personām, kuras sevi saistīja ar opozīcijas struktūrām. Intervijas tika veiktas Maksavā, Pēterburgā, Jekaterinburgā, Ņižņijnovgorodas, Rostovas pie Donas, Tomskas un Habarobskas.

Dalies ar šo ziņu