ASV un NATO sāk kopīgas mācības Melnajā jūrā

Ārvalstīs
Sargs.lv/ c6f.navy.mil
mācības
Foto: Foto: Mass Communication Specialist Seaman Austin G. Collin

ASV Kara flote, sadarbojoties ar NATO, sākusi kopīgus manevrus Melnajā jūrā, ziņo ASV Kara flotes pavēlniecība Eiropā.

Saskaņā ar ASV Kara flotes Eiropas pavēlniecības informāciju, mācībās piedalīsies ASV Kara flotes “Arleigh Burke” klases iznīcinātājkuģis “USS Roosevelt”, ASV Kara flotes jūras patruļas un izlūkošanas lidmašīna E-3A, kas Eiropā bāzēta Sigonellas gaisa spēku bāzē Itālijā Sicīlijas salā, kā arī NATO agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas (AWACS)  lidmašīna E-3A, kura pastāvīgi bāzējas Geilenkirhenē Vācijā.

“Kuģa “Roosevelt” apkalpe ir saviļņota sadarboties plecu pie pleca ar NATO sabiedrotajiem un mūsu jūras aviācijas vienībām, sākot kopīgas mācību operācijas Melnajā jūrā. Tikai pirms dažām dienām 11.septembrī mēs kopā ar šiem pašiem partneriem aizvadījām līdzīgas mācības Adrijas jūrā. Šādas sadarbības iespējas ne tikai attīsta mūsu spējas atbildēt uz iespējamiem izaicinājumiem un draudiem, bet arī palīdz pārvietot mūsu spēkus Eiropā, ļaujot aizsargāt NATO sabiedrotos un partnerus,” paziņojumā uzsver iznīcinātājkuģa “Roosevelt” komandieris komandors Rajens Kendalls (Ryan R. Kendall).

Šī mācību operācija ir daļa no ASV 6.Flotes īstenotās gaisa un jūras spēku integrācijas procesa. Mācību mērķis ir izstrādāt kopējas gaisa un jūras aizsardzības procedūras, lai daudz labāk aizsargātu ASV Kara flotes kuģus. 

Vienības, kuras piedalīsies mācībās, izspēlēs scenārijus, lai panāktu gaisa un jūras pārspēku, garantējot jūras navigācijas un lidojumu brīvību starptautiskajos ūdeņos un gaisa telpā.

Image
mācības
Foto: Foto: Mass Communication Specialist 2nd Class Josh Cote
Foto: Mass Communication Specialist 2nd Class Josh Cote

ASV Kara flotes pavēlniecība Eiropā norāda, ka šādas kopīgas mācības ir vitāli svarīgas, lai demonstrētu ASV spēku spējas integrēt dažādas platformas uzdevumu izpildē daudzveidīgā vidē.

Iznīcinātājkuģis “Roosevelt” ir viens no ASV Kara flotes kuģiem, kuri izvietoti Rotas ostā Spānijā un ir daļa no NATO integrētās pretgaisa un pretraķešu sistēmas. Šī tipa jūras spēki spēj elastīgi operēt visā Eiropas un Āfrikas teritorijā, sākot no Labā cerības raga līdz pat Arktikai.

ASV 6. flotes pavēlniecība Neapolē Itālijā vada pilna spektra jūras operācijas, bieži sadarbojoties ar partneriem, lai aizsargātu ASV nacionālās intereses, kā arī nodrošinātu drošību un stabilitāti Eiropā un Āfrikā.

Dalies ar šo ziņu