Astravjecas AES avārijas gadījumā citām Lietuvas pilsētām nāktos uzņemt bēgļus no Viļņas

Ārvalstīs
LETA-BNS
Baltkrievija
Foto: Foto: Rosatom Press Office/TASS/Scanpix

Ja Astravjecas atomelektrostacijā (AES), kas uzcelta Baltkrievijā netālu no Lietuvas robežas, notiktu avārija, citu Lietuvas pilsētu iedzīvotājiem savos mājokļos nāktos uzņemt vairākus simtus tūkstošu cilvēku no Viļņas, atzinis ekonomikas un inovāciju ministrs Rimants Sinkevičs.

Kā viņš sacījis ziņu aģentūrai BNS, citu iespēju izmitināt galvaspilsētas iedzīvotājus vienkārši nav.

"Nav tādu telpu, iespēju noorganizēt ēdināšanu un visu pārējo, tātad ikvienam iedzīvotājam acīmredzot būtu jāuzņem savā ģimenē kādi evakuētie cilvēki," piebildis ministrs.

Lietuvā šonedēļ izveidota 18 cilvēku darba grupa, kuras uzdevums ir risināt un koordinēt infrastruktūras un loģistikas jautājumus, kas saistīti ar apdraudējumiem nacionālajai drošībai. Tajā iekļauti Satiksmes, Finanšu, Aizsardzības, Veselības, Iekšlietu, Ārlietu un Zemkopības ministriju, kā arī Bruņoto spēku un Ugunsdzēsības un glābšanas departamenta pārstāvji.

Darba grupai būs jānodarbojas ar jautājumiem par transportu, infrastruktūru un koordinētu loģistiku attiecībā uz resursiem, kas būtu nepieciešami kodolavārijas izraisītā ārkārtējā situācijā.

Pēc Sinkeviča teiktā, faktiski būtu jārisina jautājums par aptuveni 600 000 cilvēku evakuāciju simts kilometru aizsardzības zonā.

Lietuvas valdības kanceleja augusta sākumā paziņoja, ka Apvienotās apdraudējumu novēršanas un krīžu vadības grupas sanāksmē prezentēts atjaunināts modelis tādu valsts drošības apdraudējumu pārvaldības koordinēšanai, kuri varētu radīt ievērojamus riskus un kaitējumu cilvēkiem un videi.

Šī grupa savā darbā iesaistīs infrastruktūras un loģistikas, radiācijas drošības ekspertu, sabiedrības drošības, stratēģiskās komunikācijas un pašvaldību jautājumu darba grupas.

Baltkrievija savas AES būvei izraudzījusies vietu aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas - Grodņas apgabala Astravjecas rajonā. Turklāt dzesēšanas vajadzībām plānots izmantot ūdeni no Neres upes, kas tālāk tek cauri Lietuvas galvaspilsētai.

Minska apgalvo, ka spēkstacija atbildīs visaugstākajiem drošības standartiem, taču Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko iepriekš īpaši uzsvēris, ka Astravjecas AES jāuzceļ pēc iespējas lētāk. Lietuvas vērtējumā spēkstacijas būvniecībā notikusi negodīga un plaša izdevumu samazināšana uz drošības rēķina.

Dalies ar šo ziņu