Aptauja: 47% vāciešu atbalsta ASV karavīru skaita samazināšanu Vācijā

Ārvalstīs
Sargs.lv/ LETA--DPA
ASV karaspēks
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Aptuveni 47% vāciešu atbalsta ASV karavīru skaita samazināšanu Vācijā, liecina jaunas sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.

ASV plāno izvest no Vācijas aptuveni 12 000 karavīru.

Vācijā šobrīd ir teju 36 000 amerikāņu karavīru un pēc Pentagona plānu īstenošanas tur paliks aptuveni 24 000.

Socioloģisko pētījumu kompānijas "YouGov" aptauja, kas veikta pēc ziņu aģentūras DPA pasūtījuma, liecina, ka aptuveni 47% vāciešu atbalsta ASV karavīru skaita samazināšanu Vācijā, un katrs ceturtais aptaujātais pauda viedokli, ka no Vācijas būtu jāizved visi ASV spēki.

Tikai 28% aptaujāto norādīja, ka vēlētos, lai ASV karavīru skaits Vācijā paliek nemainīgs, un tikai 4% pauda viedokli, ka ASV karavīru skaits Vācijā būtu jāpalielina.

21% respondentu atteicās paust savu viedokli šajā jautājumā.

No gandrīz 12 000 karavīru, ko ASV izvedīs no Vācijas, aptuveni 6400 tiks pārvietoti atpakaļ uz ASV, bet 5600 tiks izvietoti citās Eiropas valstīs, galvenokārt Itālijā un Beļģijā, paziņojis ASV aizsardzības ministrs Marks Espers.

"Sargs.lv" arī rakstīja, ka tāpat nozīmīgs karavīru izvietojums plānots arī Polijā un Melnās jūras reģiona alinanses dalībvalstīs. Kā paziņoja. M. Espers, šobrīd tiek vērtēta arī no Vācijas izvešanai paredzētā karaspēka izvoetošana Baltijas valstīs. Iepriekš aizsardzības ministrs A. Pabriks uzsvēra, ka šādi ASV puses paziņojumi ir uztverami ar optimismu, tomēr pagaidām nav sīkākas informācijas par to vai, cik lielas un kādas vienības varētu izvietot Baltijā. 

Dalies ar šo ziņu