Igaunijas aizsardzības ministrs: Igaunija turpinās atbalstīt ASV klātbūtni Eiropā

Ārvalstīs
Jiri Luiks
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks, reaģējot uz paziņojumiem par iespējamu ASV karavīru pārvietošanu Eiropā, publicējis paziņojumu, kurā uzsver ASV lomu Eiropas drošības stiprināšanā un apliecina Igaunijas gatavību ieguldīt savstarpējas integrācijas veidošanā.

Igaunija novērtē ASV un sabiedroto ieguldījumu Baltijas jūras reģiona drošības stiprināšanā. Cieša sadarbība NATO atturēšanas spēju stiprināšanai turpināsies, un Sabiedroto klātbūtne Baltijas valstīs un Polijā NATO Paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu un Baltijas Gaisa telpas patrulēšanas misijas ietvaros ir nenovērtējams ieguldījums.

ASV militārā klātbūtnē ir Eiropas drošības un transatlantisko attiecību stūrakmens. ASV iniciatīva samazināt savu patstāvīgo klātbūtni Eiropā nav pozitīvi vērtējama attīstības tendence. ASV militārā klātbūtne ir palielinājusies no 2014. gada, un tās miljardus dolāru lielie ieguldījumi Eiropā ir Krievijas atturēšanas atslēga.

ASV iepriekš izvietotais ekipējums un kodolarsenāls paliks Eiropā arī pēc desmitiem tūkstošu ASV karavīru, modernu tehnoloģiju un smagā ekipējuma pārvietošanas. Papildus tam, kā atzīmēja ASV Aizsardzības sekretārs Marks Espers, ASV plāno rotācijas kārtībā palielināt savu karavīru skaitu Austrumeiropā un, kā uzsvēra M.Espers, Polijā un Baltijas valstīs. Jebkurā gadījumā ASV vienību pārvietošana nenotiks vienā mirklī un prasīs laiku.

Nozīmīga ASV klātbūtne mūsu reģionā ir turpinājusies par spīti Covid-19 pandēmijai; ASV stratēģiskie bumbvedēji ir piedalījušies kopīgās mācībās ar Igaunijas Aizsardzības spēkiem, jūnija sākumā ASV vadīja mācības BALTOPS. Vasarā ASV Gaisa spēku MQ-9 “Reaper” droni tika izvietoti Amari gaisa spēku bāzē.

ASV turpina atbalstīt Igaunijas aizsardzības spēju attīstību: ASV ir atbalstījusi infrastruktūras projektu, piemēram, Amari gaisa spēku bāzēs attīstību, Igaunijas Aizsardzības spēku spēju attīstībā un munīcijas krājumu atjaunošanā. Nesen Igaunijā ieradās vēl viens sūtījums ar “Javelin” prettanku raķetēm, kas saņemtas ar ASV atbalstu.

Būtiski ir ASV plāni tuvināt ASV un NATO spēkus, savstarpēji integrējot ASV spēkus Eiropā un NATO spēkus.

Igaunija dara visu iespējamo Sabiedroto attiecību stiprināšanai un turpinās sadarbību aizsardzības jomā ar ASV Tallinā, Vašingtonā un Briselē.

Dalies ar šo ziņu