Pētījums: Teju puse Krievijas iedzīvotāju atbalsta protestus Habarovskā

Ārvalstīs
Sargs.lv/The Moscow Times/LETA
Habarovska
Foto: Foto: AP/Scanpix

Gandrīz puse Krievijas iedzīvotāju atbalsta Krievijas valsts tālo austrumu apgabalā – Habarovskā notiekošos protestus, kuri vērsti pret Kremli. Tā liecina jaunākie Krievijas neatkarīgā socioloģisku pētījumu organizācijas “Levada Center” aptauju rezultāti, raksta Krievijas laikraksts “The Moscow Times”.

Masu protesti Krievijā izcēlās šomēnes pēc tam, kad, pamatojoties uz apsūdzībām it kā notikušā slepkavībā, tika arestēts sabiedrībā populārais Habarovskas reģiona gubernators Sergejs Furgals. Viņa amatā tika iecelts Krievijas prezidenta Vladimira Putina nozīmētais Mihails Degtjarovs.

Pēc “Levada Center” datiem, 45% Krievijas iedzīvotāju Habarovskā notiekošos protestus vērtē pozitīvi.

Pret Kremļa ietekmi un prezidentu V. Putinu vērstos protestus negatīvi vērtē tikai 17% Krievijas iedzīvotāju, kamēr 26% respondentu pret tiem attiecas neitrāli.

Atbildot uz jautājumu, vai arī paši iedzīvotāji būtu gatavi piedalīties līdzīgos pret Kremli vērstos protestos pašu apdzīvotajos Krievijas reģionos, 29% aptaujāto atbildēja apstiprinoši.

“Levada Center” pētījumā piedalījies 1671 Krievijas iedzīvotājs. Tā ilga no 24 līdz 25 jūlijam.

“The Moscow Times” atgādina, ka šādi rezultāti nākuši tikai dažas nedēļas pēc tam, kad Krievijā tika apstiprināti konstitūcijas labojumi, kuri dod iespēju prezidentam V. Putinam pagarināt savas pilnvaras līdz pat 2036. Tā rezultāti sabiedrībā vērtēti ļoti pretrunīgi.

Laikraksts arī atgādina, ka sabiedrības gatavība protestēt palielinās līdz ar jūnijā piedzīvoto sabiedrības uzticības kritumu V. Putinam.

Lai gan oficiālie mediji notikumus Habarovskā faktiski noklusē, arī citās Krievijas pilsētās sākušās protesta akcijas, solidarizējoties ar Habarovskas novada iedzīvotājiem.

Taču, atšķirībā no Habarovskas, kur policija pret demonstrantiem izturas lojāli, citviet varasiestādes izrāda Krievijai jau ierasto neiecietību pret opozīciju.

Par Habarovskas novada gubernatoru Furgals kļuva 2018.gadā, bet līdz tam viņš bija Valsts domes deputāts.

Gubernatora vēlēšanās liberāldemokrāts S. Furgals sakāva valdošās partijas "Vienotā Krievijas" kandidātu, iegūstot aptuveni 70% balsu, un komentētāji skaidroja to kā protesta balsojumu, ko izraisījusi pieaugošā neapmierinātība ar V.Putina politikas rezultātiem.

Tagad viņa atbalstītāji apgalvo, ka S. Furgalam izvirzītās apsūdzības ir politiski motivētas.

Dalies ar šo ziņu