ASV Gaisa spēki pirmo reizi izvieto MQ-9 “Reaper” dronus Igaunijā

Ārvalstīs
Sargs.lv/DefenceBlog
MQ-9 Reaper
Foto: Foto: Lt. Col. Leslie Pratt/Scanpix

ASV Gaisa spēki Emari Gaisa spēku bāzē Igaunijā izvietojuši uzbrukuma un izlūkošanas dronus MQ-9 "Reaper", kur tie sniegs atbalstu sabiedroto izlūkošanas operācijās, vēsta portāls DefenceBlog.

15 mēnešus pēc ASV Gaisa spēku 52. ekspedīcijas operāciju grupas kaujas gatavības sasniegšanas, no Miroslaviecas gaisa spēku bāzes Polijā uz Emari gaisa spēku bāzi Igaunijā pārsviesti MQ-9 “Reaper” droni. Lai arī Igaunijā MQ-9 “Reaper” droni izvērsti jau 2020. gada jūnijā Miroslaviecas gaisa spēku bāzes skrejceļa remontu dēļ, šī ir pirmā reize, kad droni Igaunijā izvietoti patstāvīgi.

Dronus izvērst ir bijis iespējams, pateicoties intensīvai sadarbībai starp Igauniju un ASV Emari Gaisa spēku bāzes attīstībā. MQ-9 “Reaper” sniegs būtisku atbalstu gaisa telpas novērošanas un izlūkošanas misijās Eiropas reģionā. Brigādes ģenerālis Džeisons Hinds (Jason Hinds), Operāciju, stratēģiskās atturēšanas un kodolintegrācijas, ASV Gaisa spēku Eiropā bāzu un ASV Gaisa spēku Āfrikas operāciju centra direktora vietnieks, atzīmēja, ka NATO pašlaik koncentrējas uz gaisa, jūras un sauszemes novērošanu, sadarbībā ar Igaunijas Gaisa spēkiem apkopojot informācijas pieprasījumus no ASV Eiropas pavēlniecības un NATO sabiedrotajiem.

52. ekspedīcijas operāciju grupas 2. nodaļas superintendants Roberts Degrīs (Robert DeGrasse) atzīmēja, ka ir novērots ievērojams progress sadarbībā ar Igaunijas Gaisa spēkiem komunikācijas, medicīniskās sadarbības un loģistikas sektoros, tādējādi rodot iespēju izvietot MQ-9 dronus.

Pulkvežleitnants Kleitons Sanders (Clayton Sanders), 52. ekspedīcijas operāciju grupas 2. nodaļas komandieris norāda, ka šis ir pirmais gadījums, kad ASV kontingents darbojas ārpus saviem angāriem un operāciju vadības ēkām; Igaunija ir izdarījusi visu nepieciešamo, lai tas būtu iespējams.

Dalies ar šo ziņu