Pirmā sieviete uzņemta ASV armijas Speciālo spēku kaujas vienības sastāvā

Ārvalstīs
Sargs.lv/TaskandPurpose
ASV karavīri
Foto: Foto: Scanpix

Pirmā sieviete ASV armijas vēsturē pabeigusi ASV armijas Speciālo spēku (t.s. “Zaļo berešu”) apmācības kursu un uzņemta Speciālo spēku kaujas vienības sastāvā, ziņo portāls “Task and Purpose”.

Pirmo reizi ASV armijas vēsturē sieviete pabeigusi ASV armijas Speciālo spēku kvalifikācijas kursu un kļuvusi par daļu no “Zaļajām beretēm”, ziņo ASV Speciālo operāciju Pavēlniecība. Kursu pabeigusī ASV Nacionālās Gvardes karavīre uzņemta Speciālo spēku “Alpha” vienībā (Special Forces Operational Detachment Alpha - SFOD-A).

ASV Speciālo spēku Pavēlniecības komandieris ģenerālleitnants Frens Budē (Fran Beaudette) preses konferencē paziņoja: “Kopš šī brīža tu dosies uz priekšu un pievienosies leģendām apvītajām Zaļajām beretēm, kur tu darīsi to, ko apguvi – izaicināt pieņēmumus, nojaukt robežas un izlauzties cauri stereotipiem, radīt jauno un sasniegt neiespējamo."

2013. gadā ASV armijā tika uzsākts process, kas atļāva sievietēm ieņemt jebkuru amatu bruņoto spēku rindās, un tas ir spēkā no 2015. gada. Lai šis nav pirmais gadījums, kad sieviete izturējusi Speciālo spēku apmācības kursu, šī ir pirmā reize, kad sieviete ir uzņemta Speciālo spēku vienībā pastāvīgā pozīcijā. Astoņdesmito gadu beigās šādu kursu izturēja kapteine Katlīna Vildere, taču viņai netika ļauts to pabeigt konflikta dēļ seksuālās uzmākšanās lietā. Pēc tiesas gan K. Bilderei tika atļauts nēsāt Speciālo spēku kursa absolvēšanas uzšuvi, taču viņai netika dota iespēja dienēt Speciālo spēku vienībā.

Dalies ar šo ziņu