Polija apsūdz Putinu vēstures viltošanā un tiešā iesaistē dezinformācijas karā pret Rietumiem

Ārvalstīs
Sargs.lv/Stars and Stripes
Putins
Foto: Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins sagroza un manipulē ar Otrā pasaules kara vēstures faktiem, lai tādējādi novērstu uzmanību no šajā laikā pastrādātajiem Padomju savienības noziegumiem pret cilvēci. Šādi V. Putins personīgi iesaistījies informatīvajā karā pret Rietumiem, cenšoties sēt neuzticību sabiedroto vidū, atsaucoties uz Polijas valdības paziņojumu raksta ASV militārais izdevums “Stars and Stripes”.

Šāds Polijas valdības paziņojums nācis dienu pēc tam, kad ASV žurnālā “The National Interest” tika publicēts apjomīgs V. Putina raksts, kurā viņš uzsvēra nepieciešamību atzīt PSRS par galveno valsti, kura sakāva Nacistisko Vāciju. Šajā rakstā Krievijas prezidents arī norādījis, ka Polijai, kuras teritoriju iekaroja gan Vācijas, gan PSRS bruņotie spēki un kura karā zaudēja sešus miljonus cilvēku, jāuzņemas zināma vaina Otrā pasaules kara izraisīšanā.

Polijas drošības dienesta vadītāja runasvīrs Staņislavs Zarins (Stanislaw Zaryn) V. Putina atklāsmes nosaucis par daļu no visaptverošā Krievijas informatīvā kara pret Rietumiem.

V. Putina raksts “Patiesās mācības no 75.gadadienas kopš Otrā pasaules kara”, žurnālā “The National Interest” publicēts sešas dienas pirms gaidāmās apjomīgās militārās parādes Sarkanajā laukumā, kur plānots svinēt Uzvaras dienu un pieminēt Otrā pasaules kara beigas Eiropā.

Kārdifas universitātes vēsturnieks Sergejs Radčenko V. Putina rakstu nodēvējis par “tīras propagandas gabalu”, savā “Twitter” ierakstā to nosaucot par "vēsturisku naratīvu, kas meklē atbalstu viņa seklajās pretenzijās uz diženumu brīdī, kad viņš mēģina iemūžināt pats savu varu.”

Karš, kurā Padomju Savienība zaudēja aptuveni 27 miljonus cilvēku, ir Krievijas nacionālās identitātes centrālā vērtība. Krievijas amatpersonas burtiski uzsprāgst ik reizi, kad kāds apšauba PSRS lomu uzvaras izcīnīšanā.

“Stars and Stripes” atgādina, ka tai pat dienā, kad Maskavā plānota vērienīgā parāde par godu uzvarai Otrajā pasaules karā, ASV prezidents Donalds Tramps Baltajā namā ASV plāno tikties ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu, lai apspriestu sadarbību ekonomikā un aizsardzības nozarē. D. Tramps Polijas prezidentam solījis izvietot Polijas teritorijā vairāk ASV karavīru, nekā iepriekš abas amatpersonas bija runājušas. Tādējādi, šajā tikšanās laikā gaidāma lielāka skaidrība par ASV plāniem karaspēka izvietošanā.

Tikmēr S.Zarins apsūdzēja V. Putinu viltus naratīvu izplatīšanā, cenšoties vājināt saites Rietumu sabiedroto vidū.

"V. Putina apgalvojumi ir nekas cits, kā visaptverošas dezinformācijas operācijas sastāvdaļa, kuras mērķis ir destabilizēt Rietumu valstis, sarīdīt NATO dalībvalstis vienai pret otru, mazināt savstarpējo uzticību alianses sabiedroto vidū, kā arī izveidot pilnīgi nepatiesu priekštatu par Krieviju kā par globālo aizstāvi, kurai jāsēž pie sarunu galda ikreiz, kad tiek veidota pasaules kārtība,” norādīja Polijas drošības dienesta vadītāja runasvīrs.

“Stars and Stripes” atgādina, ka PSRS Otrā pasaules kara priekšvakarā ar Nacistisko Vāciju parakstīja neuzbrukšanas līgumu, jeb tā saukto “Molotova – Rībentropa paktu”. Tas saturēja slepenos protokolus, kas ļāva abām totalitārajām diktatūrām sadalīt Poliju un okupēt Baltijas valstis.

Divus gadus vēlāk Vācija iebruka PSRS teritorijā. Miljoniem Sarkanās armijas karavīru atdeva savas dzīvības, lai sakautu Vāciju.

Tomēr pēdējo gadu laikā V. Putins aktīvi mēģina uzvelt vainu par Otrā pasaules kara izraisīšanu uz Polijas pleciem. Tas notiek laikā, kad Rietumeiropā arvien vairāk iedzīvinās vēsturiskā atmiņa, kas balstīta uz PSRS līdzatbildību Otrā pasaules kara izraisīšanā un PSRS diktatora Josifa Staļina noziegumiem pret cilvēci, tādējādi mazinot gan PSRS, gan J. Staļina lomu Vācijas sakāvē.

Dalies ar šo ziņu