Ukrainai piešķirts NATO paplašināto iespēju partnera statuss

Ārvalstīs
Sargs.lv/LETA/NATO.int
Ukraina
Foto: Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Ukrainai piešķirts NATO paplašināto iespēju partnera statuss, tā vakar lēma galvenā politisko lēmumu pieņemšanas struktūra NATO - Ziemeļatlantijas padome (North Atlantic Council), kurā pāsrtāvēta katra NATO dalībvalsts. Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Voless (Ben Wallace), kurš arī pats atbalstījis šo lēmumu, norāda - Ukrainai tiek piešķirts statuss, kāds līdz šim bijis tikai Gruzijai, Jordānijai, Austrālijai, Somijai un Zviedrijai. 

Šāds statuss tiek piešķirts NATO iniciatīvas ietvaros, lai attīstītu bruņoto spēku savietojamību starp sabiedrotajiem un partneriem, kas devuši būtisku ieguldījumu NATO operācijās.

Līdz ar jaunā statusa iegūšanu Ukraina varēs piedalīties lielākā skaitā programmu un manevru, kā arī iegūs lielāku piekļuvi alianses slepenajai informācijai.

NATO pārstāve Oana Lungescu norādīja -  "Šis lēmums atzīst Ukrainas nozīmīgo ieguldījumu NATO operācijās un demonstrē alianses turpmāko apņemšanos veidot partnerattiecības, neskatoties uz Covid-19 pandēmiju."

Alianse veidos attiecības ar Ukrainu, balstoties abpusējo interešu jomās, teikts NATO paziņojumā.

Ukraina bijusi NATO partneris daudzus gadus, nodrošinot karavīrus operācijām Afganistānā un Kosovā, kā arī piedaloties atsevišķos manevros.

Tikmēr ziņu aģentūra "DPA" norāda - Krievija šādu lēmumu varētu uzlūkot kā provokāciju, lai arī šis lēmums automātiski nenozīmējot soli tuvāk Ukrainas dalībai NATO.

Tāpēc NATO sabiedrotie turpina atbalstīt Ukrainu dažādu reformu jomā, tostarp drošības un aizsardzības nozarē. Tāpat arī aicina turpināt cīņu pret korupciju un uzraudzīt demokrātisko principu ievērošanu.

Dalies ar šo ziņu