Krievija apsver divu savu militāro bāžu izveidi Lībijā

Ārvalstīs
Sargs.lv/BulgarianMilitary.com
Lībija
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA

Krievija Lībijā plāno izveidot divas militārās bāzes, aģentūrai “Bloomberg” pavēstījis Lībijas nacionālās vienotības valdības iekšlietu ministrs Fathi Bašags, raksta “BulgarianMilitary.com”.

Runa ir par bāzi, kas atrodas uz austrumiem no ostas pilsētas Sirtas un Džufras militārā lidlauka, 600 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Tripoles.

“Mums ir jāiejaucas Krievijas plānos izveidot bāzes Sirtā un Džufrā,” sacīja Bašaga.

Pēc ministra teiktā, Nacionālās vienotības valdība būs gatava politiskām pārrunām ar Lībijas Nacionālās armijas feldmaršalu Halifu Haftaru tikai pēc tam, kad tā pārņems šos objektu savā kontrolē.

Jau ziņots, ka Nacionālās vienotības valdības spēki 6. jūnijā sāka triecienu Lībijas Nacionālās armijas pozīcijām Sirtas apkārtnē. Saskaņā ar televīzijas kanāla “Al-Hadath” avotiem, Haftara armija uz pilsētu atvilkusi nozīmīgus spēkus, un viņiem arī izdevies notriekt Turcijas dronu ostas rietumos.

Karadarbība turpinās par spīti pamieram, ko pasludināja Ēģiptes prezidents Abdelfatahs al Sisi pēc karojošo pušu sarunām Kairā 6. jūnijā.

Dienu pirms šīs tikšanās Lībijas Nacionālā armija, pakļaujoties vairāku galvotājvalstu spiedienam, izvietojās 60 kilometru attālumā no Tripoles apmaiņā pret abu pušu pārstāvju sarunu atsākšanu. Dialogs netika sākts, un Lībijas Nacionālās armijas vadība paziņoja, ka viņi ir piekrāpti.

Kā apgalvoja Haftara armijas runasvīrs, atkāpšanās laikā Lībijas Nacionālā armija tika plaši bombardēta.

Tikmēr Maskava aicināja pārtraukt uzbrukumus Lībijā. Krievijas prezidents Vladimirs Putins telefonsarunā ar al Sisi izteicās atzinīgi par Ēģiptes miera iniciatīvu, kas faktiski netiek ievērota, un uzsvēra virzību uz agrākajām iespējamām Lībijas pušu sarunām ANO paspārnē, ziņoja Kremļa preses dienests.

Nacionālās vienotības valdības spēki turpina izspiest Lībijas Nacionālās armijas vienības ar Turcijas, kura nodrošina Tripoles armijai gaisa atbalstu, palīdzību.

Pēc Pentagona informācijas Haftara armija maija beigās saņēmusi vismaz 14 kaujas lidmašīnas no Krievijas, tostarp iznīcinātājus MiG-29 un bumbvedējus Su-24. Nav gan skaidrs, vai šī tehnika tika izmantota nesenajās kaujās par Sirtu.

Lībijā patlaban notiek bruņotas cīņas starp dažādu līderu atbalstītājiem. Valsti kontrolē Nacionālās vienotības valdība, ko vada premjerministrs Fajezs al Sarradžs un “austrumu valdība”, ko atbalsta Lībijas nacionālās armijas komandieris Halifa Haftars.

Dalies ar šo ziņu