ASV plāno piemērot jaunas sankcijas “Nord Stream 2” projektam

Ārvalstīs (Papildināts)
Sargs.lv/Polskieradio.pl/LETA-DPA
Nord Stream
Foto: Foto: imago/Jens Koehler/Scanpix

ASV plāno noteikt jaunas sankcijas, lai aizkavētu Krievijas virzītā un ASV vairākkārt kritizētā gāzes vada “Nord Stream 2” projektu, tā atsaucoties uz jaunā ASV vēstnieka Vācijā Ričarda Grenela (Richard Grenell) interviju Vācijas laikrakstam “Handelsblatt”, ziņo Polijas Radio.

R. Grenels izteicis kritiku Vācijas valdībai par gāzes vada celtniecības atbalstīšanu, pret ko iebilst gan Vašingtona, gan virkne Austrumeiropas valstu. Vašingtona arī iepriekš pret to stingri iebildusi, paužot bažas, ka cauruļvads padarīs Eiropas Savienību atkarīgu no Krievijas gāzes.

Intervijā “Handelsblatt” R. Grenels uzsvēris, ka Vācijai ir jāpārtrauc “barot zvēru”, ar to domājot Krieviju, tajā pašā laikā neatvēlot pietiekami daudz līdzekļus NATO.

Paredzams, ka vairāk nekā 1200 kilometrus garā gāzes vada jauda, kas būs izbūvēts zem Baltijas jūras, ik gadu uz Vāciju ļaus nosūtīt 55 miljardus kubikmetru Krievijas dabasgāzes, apejot Baltijas valstis, Poliju un Ukrainu.

Pagaidām gan nav skaidrs, kādā formā izpaudīsies jaunās ASV sankcijas. Iespējams, ka tās varētu ietekmēt uzņēmumus, kas iesaistīti gāzesvada projektā un izmanto specializētu aprīkojumu. Tāpat Vašingtona apdomā piemērot sankcijas arī Krievijas gāzes pircējiem, vēsta Vācijas laikraksts “Handelsblatt”.

Tikmēr Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka Krievija plāno pabeigt gāzesvada "Nord Stream 2" būvniecību Baltijas jūrā, neskatoties uz ASV noteiktajām sankcijām pret šo projektu.

"Plāni attiecībā uz "Nord Stream 2" nav mainījušies," Krievijas ziņu aģentūra TASS citē Peskova teikto.

Krievija iepriekš apgalvojusi, ka ASV cenšas graut "Nord Stream 2" projektu, lai nodrošinātu, ka Savienoto Valstu gāzes ieguvēji varētu pārdot savu gāzi Eiropas Savienības tirgū par augstāku cenu nekā Krievija.

ASV Senāts pagājušā gada nogalē apstiprināja apjomīgu aizsardzības politikas likumprojektu, ar kuru turpmāk varēs sodīt uzņēmumus, kuri ir iesaistīti “Nord Stream 2” gāzes cauruļvada būvniecības projektā.

Soda pasākumu ietvaros cita starpā noteikts aizliegums iebraukt ASV. Visi uzņēmumu aktīvi, kas atrodas ASV, tiks iesaldēti.

Polijas premjerministrs Mateušs Moravieckis (Mateusz Morawiecki) nodēvējis “Nord Stream 2” par jaunu hibrīdieroci, kura mērķis ir Eiropas Savienības un NATO vājināšana.

Dalies ar šo ziņu