Krievijas iznīcinātāji nedrošā veidā virs Vidusjūras pārķer ASV patruļlidmašīnu

Ārvalstīs
Sargs.lv/ Navy.mil
krievi
Foto: Foto: U.S. Navy photo

Krievijas Gaisa spēku iznīcinātāji jau trešo reizi pēdējo divu mēnešu laikā nedrošā un neprofesionālā veidā, apdraudot lidojuma drošību, pārtvēruši ASV Jūras spēku Sestās flotes jūras patruļas un izlūkošanas lidmašīnu P-8A.

Pārtveršana notikusi 26. maijā virs Vidusjūras Austrumu piekrastes.

Kā savā paziņojumā norāda ASV Jūras spēki, patruļlidmašīna P-8A lidojusi starptautiskajā gaisa telpā. To pārtvēruši divi Krievijas Su-35 iznīcinātāji un sekojuši lidmašīnai 65 minūtes. Turklāt pārtveršanas brīdī abi Krievijas iznīcinātāji vienlaicīgi lidojuši tieši zem ASV lidmašīnas abiem spārniem, neļaujot tai droši manevrēt.

ASV Jūras spēki uzsver – šādas Krievijas Gaisa spēku Su-35 pilotu darbības bija ne tikai nevajadzīgas, bet arī pretrunā ar starptautisko lidojumu labo praksi, jo šādi tika apdraudēta visu lidaparātu drošība.

Krievijas gaisa spēku lidmašīnu pilotu rīcība, lidojot starptautiskajā gaisa telpā, bija bezatbildīga. ASV Jūras spēki sagaida, ka Krievijas Gaisa spēki ievēros starptautiskos drošības standartus, kas noteikti, lai novērstu negadījumus, tostarp 1972. gada Nolīgumu par negadījumu novēršanu atklātā jūrā un virs tās (INCSEA). Krievijas lidotāju iepriekš veiktie manevri palielina sadursmju iespējamību gaisā.

Kā norāda ASV Jūras spēki, iepriekš tikpat nedrošā veidā Krievijas gaisa spēku iznīcinātāji ASV gaisa kuģus pārtvēruši aprīlī, kad tie veica lidojumus virs Vidusjūras.

Visos šajos gadījumos ASV gaisa kuģi lidojuši virs starptautiskās gaisa telpas, ievērojot kā gaisa satiksmes starptautisko tiesību aktu prasības, tā arī lidojuma drošības prasības. Kā uzsver ASV puse – tās lidotāji no savas puses nekādā veidā neprovocēja šādu Krievijas pilotu darbību.

Dalies ar šo ziņu