Lietuva un Baltkrievija vienojušās par savlaicīgu brīdināšanu iespējamas kodolavārijas gadījumā

Ārvalstīs
LETA-BNS
Astravjeca
Foto: Foto: REUTERS/ Scanpix

Lietuva un Baltkrievija pirmdien parakstījušas vienošanos par savlaicīgu brīdināšanu iespējamas kodolavārijas gadījumā un informācijas apmaiņu attiecībā uz atomenerģētikas objektiem un darbību šai jomā.  

Dokumentā, ko parakstījušas Lietuvas Valsts atomenerģētikas drošības inspekcija (VATESI) un Baltkrievijas Ārkārtējo situāciju ministrija, puses apņēmušās nevilcinoties apmainīties ar svarīgu informāciju gadījumā, ja notikusi kodolavārija vai reģistrēts cilvēka veselībai bīstams jonizējošā starojuma līmenis, kā arī ar informāciju par kodolenerģētikas objektu drošību.

Kā uzsver VATESI, neraugoties uz šo vienošanos, joprojām paliek spēkā visi jautājumi, ko Lietuva izvirzījusi attiecībā uz Baltkrievijā netālu no abu valstu robežas uzceltās  Astravjecas atomelektrostacijas (AES) kodoldrošību un vides aizsardzību, un Lietuva pieprasa, lai šī spēkstacija netiek iedarbināta, kamēr nav izpildītas visas starptautiskās kodoldrošības un vides aizsardzības prasības.

VATESI uzsver, ka tagad, kad uz Astravjecas AES jau nogādāta kodoldegviela un tur norisinās gatavošanās ieslēgt pirmo reaktoru, jau radies potenciāls kodolavārijas vai radioloģiskās avārijas risks.

Saskaņā ar Konvenciju par agrīno brīdināšanu kodolavārijas gadījumā šādas vienošanās starp kaimiņvalstīm atbilst ierastajai starptautiskajai praksei.

Lietuva uzskata, ka Baltkrievija nav ievērojusi drošības prasības, ceļot spēkstaciju, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas.

Kā ziņots, Baltkrievijas Enerģētikas ministrija šomēnes pavēstīja, ka uz Astravjecas AES nogādāta kodoldegviela spēkstacijas pirmajam reaktoram.

Dalies ar šo ziņu