Krievijas propagandisti arvien vairāk sākuši kritizēt Baltkrievijas režīmu

Ārvalstīs
Sargs.lv/www.1tv.ru/ /gazetaby.com/ naviny.by/ eurasia.expert/ rbc.ru/
Baltkrievija
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Kremļa propagandas mediji sākuši ieņemt arvien kareivīgāku pozīciju pret Krievijas līdz šim politiski sabiedroto Baktkrieviju. Krievijas propagandas mediju uzbrukumus izpelnījusies gan Minskas publicētā statistika par koronavīrusa pandēmiju, gan valsts lēmums neatcelt publiskos pasākumus, īpaši 9.maija parādi. Lai gan Minska pēc šādu sižetu veidošanas viena medija delegāciju jau izraidījusi, acīmredzot, šis signāls vai nu nav saprasts, vai tiek klaji ignorēts.

Krievijas televīzijas kanāls “Pervij kanal” maija sākumā pārraidīja Baltkrieviju kritizējošu sižetu par epidemioloģisko situāciju. Tajā pievērsta uzmanība oficiāli publicētajam salīdzinoši zemajai ar Covid-19 saslimušo un mirušo skaitam. Sižetā apbalvots, ka Baltkrievijas režīms ne tikai pretēji starptautisko organizāciju rekomendācijām neatceļ starptautiskus pasākumus, bet arī organizē tos, tostarp valsts mēroga talku 25.aprīlī un 9.maija parādi Minskā.

“Pervij kanal” žurnālists Aleksejs Kručiņins Baltkrievijā strādā kopš 2015.gada. Pirms tam 2014.gadā viņš bija Krievijas atbalstīto kaujinieku okupētajā Ukrainas pilsētā Luhanskā, kur viņš ziņoja par “vietējām vēlēšanām” un “Krievijas humāno palīdzību”.

Rezultātā tās pašas dienas vakarā Baltkrievijas televīzijas kanāls “Belarus 1” pārraidīja sižetu, kurā norādīja uz septiņām viltus ziņām “Pervij kanal” sižetā.

Savukārt Baltkrievijas Ārlietu ministrija atņēma “Pervij kanal”  žurnālista A. Kručiņina un operatora Sergeja Panasjuka akreditāciju, tādējādi, visticamāk, raidot brīdinājumu arī citu Krievijas mediju un brīdinot, kādas sekas gaidāmas, ja atkārtosies šādi – nedraudzīgi sižeti.

“Pervij kanal” preses dienests šo notikumu raksturoja kā nepamatotu, bet Krievijas vēstnieks Baltkrievijā Dmitrijs Mezencevs uzstāja, ka žurnālistu reportāžas nevajadzētu vērtēt kā faktoru, kas var negatīvi ietekmēt abu valstu divpusējās attiecības.

A.Lukašenko jau  aprīļa kritizēja Krievijas medijus par to veidotajiem sižetiem par epidemioloģisko situāciju Baltkrievijā. Neraugoties uz Baltkrievijas prezidenta neapmierinātību, šo, it kā, Krievijas sabiedroto kritizējošo sižetu un rakstu skaits Krievijas medijos tā arī nav samazinājies.

Dalies ar šo ziņu