Krievija pret NATO karavīriem Latvijā vērsusi ar pandēmiju saistītu dezinformācijas kampaņu

Ārvalstīs
Sargs.lv/CBC.ca
Kanāda
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Pret Kanādas vadīto NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu Latvijā vērsta ar pandēmiju saistīta dezinformācijas kampaņa. Alianses komandieri uzskata, ka dezinformācijas kampaņu īstenojusi Krievija. Tāpat Kanāda uzteic Latvijas Aizsardzības ministriju par laicīgi neitralizētiem karavīru apmelošanas mēģinājumiem, vēsta  Kanādas raidorganizācija CBC.

Medijs ziņo, ka vairāki Baltijas un Austrumeiropas plašsaziņas līdzekļi izplatījuši ziņojumu, ka starp NATO paplašinātās kaujas grupas karavīriem Ādažu bāzē ir liels inficēšanās ar koronavīrusu gadījumu skaits. “Tā noteikti nav patiesa informācija,” uzsvēris Kanādas bruņoto spēku pārstāvniecības Latvijā komandieris pulkvedis Ēriks Laforē (Eric Laforest).  

Pirmās viltus ziņas parādījušās pagājušā mēneša nogalē līdz ar Latvijā izvietoto NATO karavīru militāro mācību sākumu.

CBC norāda - Aizsardzības ministrija uz dezinformācijas mēģinājumu reaģējusi ātri. “Latvijas varas iestādes bija tās, kuras pirmās nepatieso informāciju noraidīja, jo viltus ziņas bija par Latvijā izvietoto kaujas grupu. Dažu stundu laikā tika paskaidrots, kāda patiesībā ir situācija,” sacījis Ē. Laforē. Tāpat pulkvedis piebildis, ka arī NATO reaģēja ātri un noliedza nepatiesās ziņas par saslimšanas gadījumiem bāzē.

CBC atgādina – tā nav pirmā reize, kad Krievijas propagandas mediji Baltijas valstīs tiek apsūdzēti par dezinformācija izplatīšanu, kas vērsta pret rietumu militāro kontingentu un Latvijas sabiedrību. Neilgi pēc kaujas grupas izvietošanas pirms trīs gadiem, internetā parādījušies ziņojumi, kas nomelnojuši Kanādas karaspēku.

Tāpat NATO un Kanādas komandieri jau iepriekš cīnījušies pret dezinformācijas kampaņām, esot aktīvi vietējā sabiedrībā un demonstrējot savus labos darbus. To gan uz laiku pārtraukusi pandēmija, bet, kā paudis pulkvedis Ē. Laforē, kaujas grupa joprojām ļoti aktīvi darbojas sociālajos medijos.

Pulkvedis arī atzīst, ka centieni apkarot viltus ziņas bijuši veiksmīgi, jo nav piedzīvoti turpmāki mēģinājumi radīt nesaskaņas.

Eiropas aģentūra, kas izseko dezinformāciju, sacījusi, ka ar pandēmiju saistītās viltus ziņas un sazvērestības teorijas cilvēkus uzrunā labāk nekā citas, uzsverot - ja cilvēki uzskata, ka viņu veselība ir apdraudēta, tad viņi dažkārt tic viltus ziņām, kurās pat nav loģikas.

Savukārt Eiropas Savienības ārlietu dienesta pārstāvis Peters Stano (Peter Stano) norādījis, ka internetā izplatījušies arī ziņojumi, kuros iesaka cilvēkiem dzert balinātāju, lai izvairītos no inficēšanās, vai arī pandēmijā vaino 5G tehnoloģijas, un aicina cilvēkus uzbrukt mobilo telefonu torņiem.

“Tas ir ļoti bīstami, jo ir cilvēki, kuri tic un rīkojas, balstoties uz šo dezinformāciju un maldīgajiem padomiem, un tas var radīt lielas problēmas,” tā intervijā “CBC” norādījis P. Stano.

Pret NATO kaujas grupu vērstā dezinformācijas kampaņa sākās ap laiku, kad kontingenta karavīri iesaistījās militārajās mācībās, kuras norisinājās ārpus Ādažu bāzes. Mācībās piedalījās karavīri un tanki, kas imitēja aizsardzību pret bruņotu uzbrukumu Baltijas valstij. Pulkvedis Ē. Laforē norādījis, ka karavīriem bija jātrenējas ierobežotā vidē, un karavīri valkāja sejas maskas, kad vien bijis nepieciešams. Tāpat arī mācību laikā karavīri centušies ievērot valstī noteikto divu metru fiziskās distancēšanās noteikumu.

Atšķirībā no militāro apmācību starptautiskās operācijas Ukrainā, kas lielā mērā apturēta pandēmijas dēļ, jūlijā paredzētā karaspēka rotācija no Kanādas uz Latviju nav atcelta. “Tas nav mainījies, un mums ir izstrādāti plāni, lai nodrošinātu maksimālu drošu,” sacījis pulkvedis.

Tāpat arī citas valstis, kas ir daļa no kaujas grupas – Albānija, Čehijas Republika, Itālija, Melnkalne, Polija, Slovākija, Slovēnija un Spānija - turpina Latvijā izvietoto kontingentu rotāciju.

Pulkvedis uzsvēris - lai garantētu infektoloģisko drošību, visiem ienākošajiem karavīriem pirmās divas nedēļas pirms ieiešanas izvietojumā, jāpavada pašizolācijā.

Šomēnes, atzīmējot misijas trešo gadadienu, Latvijas prezidents Egils Levits nosūtījis vēstuli Kanādas ģenerālgubernatorei Džūlijai Paijettei (Julie Payette), izsakot pateicību par Kanādas spēku klātbūtni.

Savā vēstulē E. Levits īpaši uzsvēris faktu, ka pandēmijas laikā karavīriem ir ļoti grūti būt prom no savām ģimenēm un mīļajiem, piebilstot, ka Latvija veic visus nepieciešamos drošības pasākumus, lai aizsargātu sabiedroto karavīru veselību, ziņo Kanādas medijs.

Dalies ar šo ziņu