Krievijā koronavīrusa pandēmija izplatījusies bruņotajos spēkos

Ārvalstīs
Sargs.lv/Tass.ru/LETA-INTERFAX
Krievija
Foto: Foto: Yuri Smityuk/TASS/Scanpix

Krievijā, kurā pēc oficiālajiem datiem koronavīrusa infekcijas rādītājos ieņēmusi stabilu otro vietu pasaulē, par masveida saslimšanām paziņots arī valsts bruņotajos spēkos.

Saskaņā ar Krievijas ziņu aģentūras “Tass” informāciju, šobrīd, pēc oficiālajiem datiem, Krievijas bruņoto spēku rindās ir kopumā 1548 ar Covid-19 inficētu karavīru.

Tikmēr kopējais saslimušo skaits, tostarp civilo darbinieku, gan armijā, gan militārajās izglītības iestādēs sasniedz aptuveni 2,9 tūkstošus.

"Sākot ar 20. maiju, militārās vadības un kontroles struktūrās, apvienotajos spēkos, formējumos un militārajās vienībās konstatētas 1 548 militārpersonas ar pozitīviem pārbaudes rezultātiem," paziņojumā uzsver Krievijas Aizsardzības ministrija.

Saskaņā ar aģentūras sniegto informāciju koronavīruss atklāts 12 vidējā līmeņa militārās izglītības iestāžu kursantiem. Savukārt Aizsardzības ministrijas universitātēs reģistrēti 940 infekcijas gadījumi. Savukārt  civilā personāla vidū koronavīrusa izplatība konstatēta 393 cilvēkiem.

Pēc Krievijas aizsardzības ministrijas informācijas, lielākajai daļai inficēto neesot slimības simptomu. Tomēr viens karavīrs esot smagā stāvoklī, bet astoņi cilvēki ar vidēji smagu saslimšanu.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka pēdējo mēnešu laikā Krievijas propagandas mediji vairākkārt apgalvojuši, ka koronavīrusa pandēmija masveidā izplatījusies NATO valstu bruņotajos spēkos, mazinot to kaujas gatavību.

To, ka situācija Krievijas armijā, atšķirībā no Rietumu valstu bruņotajiem spēkiem, ir teicama, vēl marta nogalē ziņoja Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, stāstot, ka no karavīru vidū veiktajiem 3700 koronavīrusa testiem visi izrādījušies negatīvi.

Taču jau tad Krievijas ārstu alianses vadītāja Anastasija Vasiļjeva kritizēja Krievijā izmantoto Covid-19 testu tehnoloģiju, norādot, ka tā pilnībā neļauj noteikt infekcijas klātbūtni. Tāpat A. Vasiļjeva pauda bažas, ka patiesie koronavīrusa saslimšanas apmēri Krievijā tiek slēpti.

Pēc trešdien aktualizētajiem Krievijas oficiālajiem datiem, saslimušo skaits kaimiņvalstī pieaudzis par 8849, sasniedzot 317 554 inficētos. No koronavīrusa izraisītajām komplikācijām līdz šim miruši 3099 cilvēki, tostarp 127 aizvadītās diennakts laikā.

Virkne starptautisko ekspertu gan ir pauduši šaubas par to, vai Krievijas publiski uzrādītie Covid-19 pandēmijas dati ir patiesi, pieļaujot, ka patiesie infekcijas izplatības apmēri varētu būt ievērojami lielāki.

Dalies ar šo ziņu