Igaunijas premjerministrs: valsts aizsardzības gatavība ir labā līmenī

Ārvalstīs
Sargs.lv/Err.lv
Igaunija
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass (Jüri Ratas) šonedēļ sniedza pārskatu par Igaunijas Nacionālās drošības koncepcijas īstenošanu nacionālās aizsardzības jomā Igaunijas parlamenta (Riigikogu) Nacionālajai aizsardzības komitejai, uzsverot, ka valsts aizsardzība ir labā gatavībā, ko stiprina dalība NATO un sadarbība ar sabiedrotajām valstīm, vēsta Igaunijas sabiedriskais medijs “Err.ee.”

Premjerministrs J. Ratass norādījis, ka 2017. gadā globālā drošības vide novērtēta kā bīstama, un tagad nav pamata šo novērtējumu mainīt. “Kopā ar mūsu sabiedrotajiem un draugiem mums ir jāaizstāv drošības, stabilitātes un starptautiskās tiesības,” sacījis premjers.

Premjers arī pauda, ka drošība pirmkārt un galvenokārt balstās uz Igaunijas iedzīvotāju vēlmi aizstāvēt savu valsti un sniegt ieguldījumu dažādās jomās. “Mūsu valstu aizsardzības gatavība ir laba. Mūsu dalība NATO un Eiropas Savienībā, spēcīgas transatlantiskās attiecības ar ASV un Baltijas valstīm nodrošina mūsu drošību,” uzsvēris J. Ratass.

Tāpat arī premjerministrs norādījis, ka ilgtermiņa plānošana un stabils finansējums ir veiksmīgas drošības politikas priekšnoteikumi. Viņš arī atzinis, ka lai arī vēl gaidāmas diskusijas un prognozes par valsts budžetu, taču stabilais un mērķtiecīgais valsts aizsardzības finansējums ir jāturpina vismaz divu procentu līmenī no IKP.

Kā norāda Igaunijas sabiedriskais medijs, J. Ratass arī uzsvēra, ka pašreizējā drošības vidē ir svarīgi, lai cilvēki, organizācijas un iestādes turpinātu palielināt gatavību visām krīzēm. “Mums ir jāattīsta gatavības kultūra, kurā cilvēki, krīzei sākoties, kādu laiku spēj tikt galā arī vieni paši,” piebildis premjers.

Dalies ar šo ziņu