Krievija nosūta ASV palīdzību cīņai ar Covid-19, eksperti to dēvē par ģeopolitisku soli

Ārvalstīs
Sargs.lv/LETA/bnnbloomberg.ca
krava ASV
Foto: Foto: via REUTERS/Scanpix

Krievijas bruņoto spēku lidmašīna ar medicīniskajām iekārtām devusies uz ASV, tā pavēstījusi Krievijas Aizsardzības ministrija. Eksperti gan norāda, ka šādu palīdzības kravu nosūtīšanu Kremlis izmanto savu ārpolitisko mērķu labā, lai grautu vienotību Rietumvalstu vidū. 

Lidmašīna "Antonov-124" "ar medicīniskajām maskām un medicīniskajām iekārtām" izlidojusi uz ASV, teikts paziņojumā.

Ministrijas izplatītajā video redzams, kā kravas lidmašīna, kas piekrauta ar kastēm, trešdienas rītā gatavojas izlidošanai no Piemaskavas armijas lidlauka.

“Krievija piedāvāja palīdzību saistībā ar briesmīgo epidemioloģisko situāciju Amerikas Savienotajās Valstīs,”  paziņoja Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs, sakot, ka ASV prezidents Donalds Tramps pateicīgi pieņēma šo humāno palīdzību. D.Peskovs gan atzina, ka daži Trampa administrācijas darbinieki par šo palīdzību gan nav bijuši tik pateicīgi.

“Bija iespaids, ka daži ASV pārstāvji neveicina tehnisku jautājumu ātru risināšanu, lai palīdzība ātrāk nokļūtu tai paredzētajās vietās,” viņš teica.

Aģentūra "Bloomberg" raksta, ka Tramps un Putins saglabājuši ciešas attiecības, neskatoties uz saspīlējumu starp ASV un Krieviju jautājumos, kas ietver ASV izlūkdienestu slēdzienus, par Krievijas iejaukšanos ASV vēlēšanās, kā arī Kremļa lomu Ukrainā un Sīrijā. Kremlis gan turpina noliegt, ka iesaistījies ASV vēlēšanās.

Krievija iepriekš nosūtījusi medicīniskās iekārtas un speciālistus uz Covid-19 krīzē smagi skarto Itāliju humānās palīdzības centienu ietvaros, kuros atbilstoši dažu analītiķu vērtējumam manāms ģeopolitiski zemteksts.

Maskava iepriekš apgalvoja, ka tā uz Itāliju nosūtījusi arī aptuveni 100 speciālistu, kuriem ir pieredze cīņā ar Ebolas vīrusu un cūku mēri. Tiesa gan, itāļu mediji vēsta, ka lielākā daļa palīdzības nav bijusi derīga cīņā ar Covid-19.

Pagājušajā mēnesī Krievija pavēstīja, ka tā uz postpadomju valstīm, kā arī Irānu un Ziemeļkoreju nosūtījusi teju 1000 Covid-19 testu komplektu.

ASV ar Covid-19 sasirguši 188 663 cilvēki, bet vairāk nekā 4000 no šīs slimības miruši, liecina Džonsa Hopkinsa universitātes apkopotie dati.

D. Peskovs piebilda, ka Krievijas prezidents paudis cerību, ka ASV atbildēs ar analoģisku žestu, ja Krievija nonāks līdzīgā krīzē.

Politologs Kārlis Daukšts portālam “Sargs.lv” atzina, ka Krievijas ārpolitikas jaunā taktika paredz izmantot koronavīrusa pandēmiju savu ārpolitisko mērķu sasniegšanā. Turklāt caur Kremļa propagandu pēc ikviena šāda gadījuma tiks izplatīti vēstījumi, ka Rietumi ir sapuvuši un vāji, kamēr Krievija ir spēcīga un spējīga sniegt palīdzību pat valstīm, ar kurām tai nav labu attiecību.

Pēc K. Daukšta vērtējuma Kremļa režīms guva nopietnu propagandas uzvaru, nosūtot palīdzības kravas uz Itāliju, tādēļ šādi palīdzības sūtījumi uz Rietumvalstīm gaidāmi arī turpmāk. “Tā ir Krievijas taktika – izmantot šo slimību, šo neskaidro situāciju savu ārpolitisko mērķu sasniegšanā. Tā ir nevis humanitārā palīdzība, bet gan politisko mērķu realizācijas mēģinājums. [..] Akcents no tiešas militāras konfrontācijas uz lienoši humanitāri politisku ietekmi,” viņš atzina.

Politologa ieskatā šādi Kremlis rīkojas ar mērķi šķelt politisko vienotību Rietumvalstu vidū un šo valstu sabiedrībās, lai šādi radītu augsni iespējamām diskusijām par pret Krieviju vērsto sankciju atcelšanu.

Veselības jomas amatpersonas Krievijā reģistrējušas strauju inficēto skaita pieaugumu, tam šobrīd sasniedzot jau 2777 gadījumus. 24 cilvēki no Covid-19 miruši, liecina trešdien apkoptie dati.

"Sargs.lv" jau rakstīja, ka iepriekš satraukumu par patieso Covid-19 izplatību pauda Krievijas Ārstu alianse. Tās vadītāja Anastasija Vasiļeva pieļāva, ka daudzi koronavīrusa slimnieki Krievijā tiek kvalificēti kā pneimonijas slimnieki. Viņa arī atzina, ka Krievijas slimnīcās ārsti netiek nodrošināti ar individuālajiem aizsardzības līdzekļiem - sejas maskām, brillēm un aizsargtērpiem.

Dalies ar šo ziņu