ASV Jūras kājinieki atteiksies no tankiem

Ārvalstīs
Sargs.lv/Janes.com
tanki
Foto: Foto: Lance Cpl. Reine Whitaker/marines.mil

ASV Jūras kājinieki gatavojas vairāku nopietnu reformu veikšanai. Daļa no šī plāna ir atteikties no tankiem un turpmāk savu uguns jaudu vairāk balstīt ieročos ar lielu darbības rādiusu, raksta militārās informācijas portāls “Janes.com”

“Mūsu reformu mērķis ir radīt jaunas un saglabāt esošās priekšrocības pret nenogurdināmiem un vienmēr mainīgiem pretiniekiem,” teikts paziņojumā. “Plānotās izmaiņas Jūras kājiniekos ir balstītas uz Nacionālās aizsardzības stratēģijas noteiktajiem draudiem. Jaunās reformas ir plānots ieviest desmit gadu ilgā laika posmā – līdz 2030. gadam.”

Tiek paredzēts, ka pēc reformām Jūras kājinieki būs mazāks bet elastīgāks spēka veids, kas spēs iesaistīties dažādās operācijās, vienlaikus efektīvāk izmantojot nodokļu maksātāju naudu, lai to ieguldītu modernākās, atbilstošākās bruņojuma sistēmās.

Nākošās desmitgades laikā ir plānots samazināt Jūras kājiniekus par 12 000 karavīriem. Galvenais Jūras kājinieku fokuss būs Trešie Jūras kājinieku ekspedīcijas spēki, kā arī tiks izveidoti, apmācīti trīs Jūras piekrastes pulki, aprīkojot tos ar jūras kontroles un jūras pieejas liegšanas spējām.

“Šos Klusā okeāna spēkus papildinās trīs jūras ekspedīciju, kuru rīcībā ir gan tradicionālās, gan paplašinātās kaujas spējas kuras varēs izsēdināt no jūras. Pirmie un otrie Jūras kājinieku ekspedīciju spēki  sniegs nepieciešamos atbalstu Jūras piekrastes pulkiem  un trim jūras ekspedīciju vienībām, vienlaikus saglabājot spējas risināt dažādus citus uzdevumus”, teikts ziņojumā. 

Tāpat Jūras kājinieki vairs nefinansēs tanku bataljonus un ar to uzturēšanu saistītās atbalsta spējas.

Dalies ar šo ziņu