Krievijas ārsti bažījas, ka valdība slēpj patiesos Covid-19 epidēmijas apmērus

Ārvalstīs
Sargs.lv/Businessinsider.com/RBC.ru
Krievija
Foto: Foto: Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Krievijā oficiālās varas iestādes slēpj patiesos saslimšanas apmērus ar Covid-19, to dēvējot par parastu pneimoniju.  Savukārt ārsti, kuri iesaistīti šo pacientu ārstēšanā, netiek nodrošināti ar elementāriem personiskās aizsardzības līdzekļiem, apdraudot sevi un veicinot tālāku infekcijas izplatību. Tā, atsaucoties uz Krievijas Ārstu alianses vadītājs Anastasijas Vasiļijevas teikto, raksta “Business Insider”.

Savu viedokli par patieso situāciju Krievijas Ārstu alianses vadītāja aizvadītajā nedēļā publicējusi video straumēšanas vietnē “Youtube”, kur videoklipu noskatījušies vairāk nekā 300 tūkstoši cilvēku.

Savā videouzrunā A. Vasiļjeva aicinājusi Krievijas ārstus publiskot informāciju par koronavīrusa uzliesmojuma patieso stāvokli.

“Kamēr visā pasaulē plosās koronavīrusa epidēmija, Krievijas sabiedrība masveidā saslimst ar pneimoniju,” sacīja A. Vasiļjeva. “Kā parasti mēs saskaramies ar pilnīgiem meliem no varasiestāžu puses.”

“Business Insider” gan raksta, ka Krievijas varas iestādes stingri noliedz A.Vasiļjevas apgalvojumus. Piemēram, Maskavas Veselības departamenta ziņojumā ārste tiek apsūdzēta mēģinājumā diskreditēt Krievijas valsts veselības iestādes un organizācijas. Ziņojums arī aicina Krievijas varas iestādes uzsākt izmeklēšanu pret A. Vasiļjevu.

“Business Insider” atgādina, ka pagājušajā nedēļā Krievijas valsts plašsaziņas līdzekļi ziņoja, ka 145 miljonus cilvēku lielajā valstī reģistrēti vien 253 saslimšanas gadījumi ar Covid-19. Turklāt Krievija līdz šim ziņojusi tikai par vienu Covid-19 izraisītu nāves gadījumu.

Pagājušajā nedēļā ziņu aģentūra “TASS” publicēja rakstu, kurā Krievijas premjerministra vietniece Tatjana Golikova skaidroja, ka valdība ir spējusi apturēt vīrusa izplatību, laicīgi ierobežojot cilvēku ceļojumus un nosakot karantīnu iedzīvotājiem.

Tomēr savā videoklipā  A.Vasiļjeva uzsver, ka lai gan valsts mobilizē ārstus cīņai ar pneimoniju, tā liek tiem slēpt reālās situācijas nopietnību un klusēt par nepieciešamo aizsarglīdzekļu trūkumu. Tādējādi ārsti pakļauj riskam gan sevi, gan savus tuvākos.

 

“Jums pašiem ir jāšuj un jāmazgā savas sejas maskas. Valsts jums nenodrošina aizsargtērpus. Valsts gan jūs, gan visu sabiedrību pakļauj lielam riskam. Tā ir muļķīga rīcība no valsts puses. Vienīgais ko viņi grib ir izvairīties no panikas sabiedrībā.”
Vasiļjeva
Krievijas Ārstu alianse
arodbiedrības vadītāja Anastasija Vasiļjeva

Saskaņā ar Krievijas Ārstu alianses vadītājas teikto, nenodrošinot ārstus ar nepieciešamajiem individuālās aizsardzības līdzekļiem, mediķi paši negribot kļūst par vīrusa izplatītājiem citu slimnieku vidū.

“Ārsti ir neziņā, vai viņiem ir darīšana ar nāvējošu infekciju vai parastu pneimoniju,” viņa sacīja. “Jau tagad mums slimnīcās trūkst gultas tā sauktajai pneimonijas epidēmijai. Mūsu uzdevums ir pieprasīt tādus pašus aizsarglīdzekļus, kādi tiek izmantoti visā pasaulē. Valsts varas iestādes mūs centīsies iebiedēt un draudēs ar atlaišanu no darba, tomēr tas nav nekas, salīdzinot ar risku inficēties vai inficēt savus ģimenes locekļus.”

“Business Insider” arī raksta, ka kāds ārsts no Maskavas intervijā Kanādas raidsabiedrībai “CBC News” sacījis, ka viņš un viņa kolēģi izvairās no COVID-19 diagnozes noteikšanas pacientiem, jo paši ārsti baidās no skarbajiem karantīnas apstākļiem uz kādiem Krievijā var tikt nosūtīti ar Covid-19 slimniekiem saskarē bijušie ārsti.

Savukārt citā “Youtube” publicētajā video A. Vasiļjeva skaidro, ka patiesais koronavīrusa slimnieku skaits Krievijā aizvien nav noteikts precīzi, jo atšķirībā no citām valstīm, kur vīrusa diagnosticēšana notiek, ņemot uztriepes no pacienta kakla un deguna, Krievijā tas tiek meklēts cilvēka asinīs. Krievijas Ārstu alianses vadītāja šo pieeju kritizē, jo asinsainā vīrusa klātesamību tikpat kā nevar noteikt.

Tikmēr atbildi uz A. Vasiļjevas kritiku devis arī Maskavas Veselības departaments. Tas savā paziņojumā norāda, ka trīs Krievijas galvaspilsētas slimnīcās ir pastiprināta pneimonijas ārstēšanas kvalitāte un profilaktiskie pasākumi.  Savukārt lielais pneimonijas slimnieku skaits radies ārstēšanas sistēmas reorganizācijas dēļ un, ka katrs no pacientiem tika testēts uz koronavīrusu, tomēr pilnīgi visi rezultāti esot bijuši negatīvi. Tāpat noliegti A.Vasiļjevas apgalvojumi par aizsargmasku un aizsargtērpu trūkumu, kā arī noliegts apgalvojumus, ka ārstus piespiež ārstēt slimniekus, kas “nav saslimuši” ar COVID-19.

Maskavas Veselības departaments A. Vasiļjevu apsūdz par dezinformācijas izplatīšanu saistībā ar koronavīrusa pandēmiju un mēģinājumos graut sabiedrības uzticību valsts veselības aprūpes sistēmai un veselības aprūpes iestādēm.

Paziņojumā arī uzsvērts, ka arodbiedrības vadītāja (A. Vasiļjeva)  atkārtoti ir sniegusi nepatiesu informāciju, tāpēc atbildīgajām iestādēm vajadzētu vērtēt, vai šajā rīcībā nav iespējams likuma pārkāpums.

Tikmēr Krievijas biznesa ziņu vietne "rbc.ru" vēsta, ka A. Vasiļjevai nācies sniegt paskaidrojumus policijai pēc tam, kad "Federālā ziņu aģentūra" vērsās pie likumsargiem, lūdzot pārbaudīt videouzrunā publicētos izteikumus. Tagad A.Vasiļjevai draud administratīvais sods vairāk nekā 1000 eiro apmērā.

Dalies ar šo ziņu