ASV koronavīrusa dēļ samazina dalību mācībās “Defender 2020

Ārvalstīs
Sargs.lv/AFP/ArmyTimes.com
Defender 2020
Foto: Foto: Eben Boothby

ASV Aizsardzības departaments paziņojis, ka pieaugošo koronavīrusa draudu dēļ samazina dalību militārajās mācībās “Defender Europe 2020”, kas tika plānotas kā vērienīgākās ASV un Eiropas militārās mācības pēdējo 25 gadu laikā, vēsta ziņu aģentūra “afp.com”.

Ziņu aģentūra AFP, atsaucoties uz ASV Armijas Eiropas pavēlniecības paziņojumu, norāda, ka, ņemot vērā vīrusa COVID-19 uzliesmojumu, pēc vingrinājumu pārskatīšanas, plānots samazināt militārajās mācībās “Defender Europe 2020” iesaistīto ASV karavīru skaitu.

“Lai arī maijā un jūnijā plānoti visaugstākās prioritātes elementu vingrinājumi, mūsu spēku, kā arī mūsu sabiedroto un partneru veselības aizsardzība ir galvenā prioritāte,” teikts paziņojumā.

“Afp.com” vēsta, ka aptuveni 37 000 karavīriem no 18 NATO dalībvalstīm bija jāpiedalās ASV vadītajos manevros, kuri plānoti Vācijā, Polijā un Baltijas valstīs. Savukārt Pentagonam uz Eiropu bija jāsūta vairāk nekā 20 000 karavīru.

Bija plānots, ka vērienīgajās mācībās iesaistītos ASV 1. Kavalērijas divīzija, 1. Bruņotā divīzija, 1. Kājnieku divīzija, 3. Kājnieku divīzija, kā arī 82. Gaisa desanta divīzija, vēsta aizsardzības nozares ziņu portāls “Army Times”.

Portāls raksta, ka ASV Bruņoto spēku Eiropas pavēlniecības (EUCOM) vadība paziņojumā vēsta, ka par to, cik lielā mērā tiks samazināta ASV spēku dalība, tiks paziņots vēlāk.

Tikmēr vairākās Eiropas ostās jau piegādāta daļa ASV militārās tehnikas. Piemēram, 2. Kājnieku brigādes kaujas grupas un 3. kājnieku divīzijas ekipējums 20. februārī tika nogādāts Brēmerhāvenas ostā, Vācijā, vēsta “Army Times”.

Šīs nav vienīgās mācības, kuras ierobežotas koronavīrusa izplatības dēļ. Nesen atceltas plaša mēroga Arktikas mācības “Cold Response”, kuras ASV rīkoja kopā ar Norvēģiju.

Aizvadītajā nedēļā pārtrauktas arī divu nedēļu ilgās ASV un Izraēlas militārās mācības “Cobra 20”. Uz nenoteiktu laiku atliktas arī ASV un Dienvidkorejas bruņoto spēku kopīgās mācības.

Dalies ar šo ziņu