ASV spēku komandieris Eiropā Krievijas atturēšanai prasa vēl divus iznīcinātājkuģus

Ārvalstīs
Sargs.lv/Military.com
Volters
Foto: Foto: NATO.int

ASV spēku komandieris Eiropā un NATO apvienoto spēku komandieris ASV gaisa spēku ģenerālis Tods Volters (Tod Wolters) lūdzis nodrošināt divus papildus ASV Kara flotes iznīcinātājkuģus, lai sekmētu Krievijas atturēšanas politiku, vēsta aizsardzības portāls “Military.com”.

Kā uzsver ģenerālis T. Volters, šāds solis nopietni pastiprinātu ASV aizsāktās Eiropas aizsardzības iniciatīvas (European Defence Initiative(EDI)) operācijas.

“Izmantojot līdzekļus, kuri paredzēti EDI operācijām Eiropā, ASV spēkiem bija iespēja uzlabot un attīstīt militāro infrastruktūru Rotas ostā Spānijā. Tagad tur iespējams uzņemt papildu iznīcinātājkuģus.” Tā šonedēļ notikušajā ASV Senāta Bruņoto spēku komitejas uzklausīšanas sapulcē sacīja ģenerālis T. Volters.

Pēc NATO apvienoto spēku komandiera vērtējuma šos kuģus bez kavēšanās varēs iesaistīt uzdevumu izpildē, līdz ko tie būs ieradušies. “Šie divi papildu iznīcinātājkuģi uzlabotu mūsu spējas daudz ātrāk saņemt norādes un brīdinājumus potenciālajā kaujas laukumā, kā arī nopietni uzlabotu mūsu komandvadības spējas,” sacīja ģenerālis T. Volters.

ASV Jūras spēki Rotas ostā šobrīd izvietojuši četrus iznīcinātājkuģus –  “Donald Cook”, “Ross”, “Porter” un “Carney”.

Donald Cook

Foto: ASV Kara flotes iznīcinātājkuģis "Donald Cook"/ public.navy.mil

Papildu ASV kuģu izvietošana Eiropā ir reakcija uz pieaugošo Krievijas zemūdeņu aktivitāti. Pēdējo gadu laikā Krievijas Jūras kara flotes zemūdenes no Kolas pussalas bieži caur Barenca jūru iebrauc Atlantijas okeānā, izpildot dažādus uzdevumus. Ģenerālis T. Volters minēja, ka laika posmā no 2018. līdz 2019. gadam Krievija zemūdeņu operācijām atvēlējusi par 50% vairāk resursu. Sīkākas detaļas viņš gan neminēja.

“Military.com” raksta, ka šomēnes ASV otrās flotes komandieris viceadmirālis Endrjū “Vudijs” Lūiss (Andrew “Woody” Lewis) Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra rīkotajā diskusijā atzina, ka Krievijas kara flotes darbības Atlantijas okeānā ir ievērojami pieaugušas. Viņa vērtējumā ASV Austrumu piekrastes ūdeņi Atlantijas okeānā ir kļuvuši par potenciālo konflikta zonu. “Jaunā realitāte ir tāda, ka mūsu kuģi vairs nevar nepamanīti darboties ASV austrumu krastā vai netraucēti šķērsot Atlantijas okeānu,” piebilda viceadmirālis.

Tikmēr ģenerālis T. Volterss pēc Krimas aneksijas 2014. gadā izveidoto EDI projektu raksturoja kā ļoti veiksmīgu. Tas esot nopietni uzlabojis Eiropā esošo spēku kaujas gatavību. Kā piemēru viņš minēja gaidāmās mācības “Defender – Europe 20”, kuras paredz lielāko ASV sauszemes spēku izvietojumu Eiropā pēdējo 25 gadu laikā. Šādas mācības pirms diviem gadiem finansējuma trūkuma dēļ, iespējams, nevarētu sarīkot.

“Military.com” raksta, ka ģenerālis T. Volterss savus vērtējumus par programmu izsaka kā reakciju uz EDI programmas finansējuma samazināšanu. Aizsardzības departaments šos izdevumus vēlas samazināt, piespiežot NATO Eiropas dalībvalstis ieguldīt aizsardzībā vairāk pašu līdzekļu.

Dalies ar šo ziņu