Putins noraida Minskas lūgumu noteikt atlaides naftas darījumiem

Ārvalstīs
Sargs.lv/The New York Times/Belta.by/Radio Free Europe
Lukašenko
Foto: Foto: Mikhail Metzel/TASS

Pēc tikšanās ar Krievija prezidentu Vladimiru Putinu, Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko medijiem norādījis, ka Sočos sasniegts “patiesības brīdis”, vēsta ASV izdevums “The New York Times”.

Jau iepriekš V. Putins aizrādījis Baltkrievijas vadītājam par ilgi aizturēto abu valstu apvienošanos pēc 1999. gadā parakstītā līguma noteikumiem. Taču, pēc pēdējā laikā notikušajiem dialogiem ar Rietumiem, sevišķi ASV, A. Lukašenko pret vienošanos sācis attiekties īpaši nicīgi.

Baltkrievijas ziņu aģentūra BELTA norāda, ka abu valstu līderu 7. februāra tikšanās Krievijas kūrortpilsētā Sočos ilgusi aptuveni astoņas stundas. Sākotnēji abi ieturējuši kopīgas brokastis, taču vēlāk uz formālām sarunām tiem pievienojās arī abu valstu oficiālo delegāciju pārstāvji, bet dienu noslēdza ar draudzības spēli hokejā.

Pēc tikšanās gan netika organizēta preses konference, bet Krievijas prezidenta administrācijas vadītāja vietnieks Dmitrijs Kozaks medijus informēja, ka sarunās nolemts, ka Krievija turpinās kaimiņvalstij piegādāt gāzi arī 2020. gadā, ar cenu 127 ASV dolāri par 1000 kubikmetriem, kas nozīmē, ka turpmāk Baltkrievijai nāksies maksāt globālā tirgus cenu un tā nesaņems atlaides. Tāpat viņš apstiprināja, ka Baltkrievija ar Krievijas uzņēmumiem tuvākajā nākotnē slēgs līgumus arī par naftas piegādi.

Pirms tikšanās Sočos A. Lukašenko Maskavai veltījis vairākus izteicienus, saistībā ar Kremļa nosodījumu par ASV valsts sekretāra pieņemšanu Minskā. Valsts prezidents pat norādījis, ka Krievijai būtu “jābeidz raudāt par amerikāņu vizītēm” Baltkrievijā, vēsta “The New York Times”.

A. Lukašenko, kurš agrāk nepieļāva iedzīvotāju publiskus protestus, pēdējā laikā apstiprinājis atklātu protestu organizēšanu, kuros valsts iedzīvotāji izsaka savu neapmierinātību ar “apvienotās valsts” veidošanu un pat nosaucis sevi par Baltkrievijas valstiskuma aizstāvi pret Krieviju.

Pērnā gada decembrī Krievijas un Baltkrievijas prezidentiem bija jāparaksta vairāki izveidotie plāni, kas noteiktu “apvienotās valsts” izveides sākšanu, taču A. Lukašenko pēdējā brīdī nolēma tos neparakstīt. Kopš tā laika abu valstu starpā izraisīts saspīlējums, jo īpaši saistībā ar Maskavas noteiktajiem ierobežojumiem un cenu kāpumu gāzes un naftas piegādē.

Dalies ar šo ziņu