Krievijas pareizticīgo priesteri plāno vairs neiesvētīt atomieročus

Ārvalstīs
Sargs.lv/TaskAndPurpose.com
pareizticība
Foto: Foto: AP/Scanpix

Krievijas Pareizticīgo baznīca nesen izdevusi jaunas vadlīnijas, kuras paredz, ka priesteriem būtu jāatturas no atomieroču un citu ieroču svētīšanu, vēsta aizsardzības nozares portāls “Task&Purpose”.

Savas nu jau divdesmit gadu ilgušās valdīšanas laikā Krievijas prezidents Vladimirs Putins izveidojis spēcīgu savienību ar Pareizticīgo baznīcu. Līdz ar to, priesteri izveidojuši arī ciešākas saites ar valsts Aizsardzības ministriju.

Krievijas reliģiskie vadoņi jau gadiem redzēti pasākumu fotogrāfijās, ar svēto ūdeni apslakot zemūdenes, ballistiskās raķetes, “Soyuz” kosmosa raķetes un citas tehnikas vienības, izpildot rituālus, lai jauno tehniku svētītu tās potenciālajam izmantošanas brīdim.

Šādas darbības gan drīzumā varētu tikt apturētas, norāda “Task&Purpose”. Gadījumā, ja Krievijas Pareizticīgo baznīca pieņems jaunos noteikumus par ieroču svētīšanas ierobežošanu, masu iznīcības līdzekļi vairs netiks iesvētīti.

“Militāro ieroču svētīšana nav atspoguļota Pareizticīgo baznīcas tradīcijās un neatbilst tās rituāla saturam,” vēsta Maskavas patriarhāta interneta vietnē ievietotais dokumenta “uzmetums”. Tajā minēts, ka ieroča, kas var iznīcināt nenosakāmu skaitu cilvēku, svētīšana “jāizslēdz no pastorālās prakses”.

Jaunais ierosinājums baznīcas iekšienē tiks apspriests līdz 1. jūnijam, un diskusijās garīdznieki aicina iesaistīties arī sabiedrību, informē Maskavas patriarhāts.

Tikmēr, lai vairāk paspilgtinātu ciešo baznīcas un aizsardzības nozares sadarbību, militārajā parkā netālu no Maskavas Krievijas bruņotie spēki šobrīd jau būvē iespaidīgu katedrāli. Pēc būvniecības noslēgšanās, tā varētu būt augstākā Pareizticīgo baznīca pasaulē.

Dalies ar šo ziņu