Pentagons paziņo par zemūdeņu aprīkošanu ar mazas jaudas atomieročiem

Ārvalstīs
Sargs.lv/FoxNews.com/LETA
Zemūdenes raķete
Foto: Foto: Reuters/Scanpix

Pentagona pārstāvji oficiāli apstiprinājuši nodomu Jūras spēku zemūdenes aprīkot ar mazas jaudas ballistiskajām raķetēm, lai atturētu Krievijas taktisko atomieroču arsenālu, vēsta ASV raidorganizācija “Fox News”.

Aizsardzības politikas sekretāra vietnieks Džons Rūds (John Rood) norādījis, ka šāda “pievienotā vērtība” stiprinās atturēšanas politiku un nodrošinās ASV bruņotos spēkus ar ātru un spēcīgāku mazas jaudas stratēģisko ieroci. Tāpat viņš uzsvēra, ka ierocis, kas zināms kā W76-2, pazemina atomkara riskus.

Kritiķi uzskata, ka šādi zemās jaudas atomieroči tomēr nenozīmē, ka reāls atomkarš, izmantojot ar atomieročiem aprīkotas raķetes, uzreiz tiek norakstīts kā neiespējams. Kaut arī ieroča spēka apmērs ir slepena informācija, eksperti norāda, ka tās spēks varētu būt aptuveni trešā daļa no tā, kāds piemita atombumbai, kura tika uzmesta Hirosimai 1945. gadā, informē “Fox News”.

Jaunā zemūdens raķešu kodolgalviņa ir pirmais lielais papildinājums ASV atomieroču arsenālam pēdējās desmitgades laikā. Dž. Rūds medijiem gan nespēja pateikt, kur šis jaunais aprīkojums varētu tikt izmēģināts, atsaucoties uz šādas informācijas slepenību.

ASV prezidenta Donalda Trampa valdība vēlas Krieviju “atrunāt” no domas par uzvarēšanu karā Eiropā, ja tā savus mazjaudas ieročus sāktu izmantot pirmā, tādējādi piespiežot ASV vai nu padoties, vai aizsākt atomkaru.

Demokrātu partijas pārstāvis Adams Smits (Adam Smith) gan ir pretējās domās – “valdības lēmums aprīkot zemūdenes ar W76-2 kodolgalviņām ir nepareizs un var būt bīstams. Šādu ieroču izmantošana nedara neko, lai padarītu Ameriku drošāku”.

Arī starptautiskās organizācijas “Global Zero”, kas iestājas par atomieroču ražošanas aizliegumu, ir pret bruņoto spēku aprīkošanu ar W76-2. Viens no tās izveidotājiem, bijušais ASV Gaisa spēku atomieroču speciālists Brūss Blērs (Bruce Brair) uzsver, ka nevajadzētu cilvēkus maldināt, saucot mazjaudas atomieročus par veiksmīgāk izmantojamiem konflikta situācijā.

“Jebkāda veida jūras ieroča izmantošana – pirmajiem, vai nē – riskē saasināt konfliktu un izraisīt atomkaru,” uzsver B. Blērs.

W76-2 jauda ir piecas kilotonnas, kamēr pašreiz uz ASV zemūdenēm esošajiem kodolieročiem tā ir 455 un 90 kilotonnas. Kritiķi norāda, ka desmitgadēm ilgi kodolieroču milzīgā jauda atturēja no to pielietošanas, bet mazākas jaudas kodolgalviņa varētu šo iespējamību palielināt, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Dalies ar šo ziņu