Jūras spēku virsnieki piedalās taktiskā līmeņa jūras pretmīnu mācībās „Dynamic Move 2020” Beļģijā

Ārvalstīs
Sargs.lv/Jūras Spēki
jūras spēki
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

No 27. janvāra līdz 7. februārim septiņi Jūras spēku virsnieki Ostendē, Beļģijā piedalās taktiskā līmeņa jūras pretmīnu mācībās „Dynamic Move 2020”. Tieši tur ir izvietota Beļģijas un Nīderlandes jūras pretmīnu skola „Eguermin”, kas vienlaikus ir arī NATO izcilības centrs.

Mācību „Dynamic Move 2020” mērķis ir apmācīt NATO Pastāvīgās jūras pretmīnu vienības karavīrus sertifikācijai dienestam NATO Reaģēšanas spēkos, kā arī attīstīt komandvadības spējas vadīt liela mēroga pretmīnu operācijas.

Mācībās sagatavo arī nacionālo pretmīnu vienību komandējošo sastāvu, un tās nodrošina pieredzes un informācijas apmaiņu augstāko virsnieku vidū, kā arī starp NATO un programmas „Partnerattiecības mieram” valstu vienībām.

Kā stāsta Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras komandieris komandkapteinis Gvido Ļaudups, kurš arī piedalās šajās mācībās, “Dynamic Move 2020” savā ziņā iezīmē sagatavošanos jaunajai kuģošanas sezonai.

“Tā ir NATO un partnervalstu pretmīnu karadarbības štābu virsnieku pieredzes apmaiņa kopējās štāba mācībās. Vienlaicīgi arī izaicinājums virsniekiem pārbaudīt savas zināšanas pretmīnu karadarbībā un pats galvenais – trenēties un mācīties tās pielietot. Šo mācību organizēšanā Latvijas Jūras spēki sniedz arī savu ekspertīzi – ar pieredzi un pretmīnu karadarbības speciālistu – virsnieku dalību tajās.”
Jūras spēki
Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras komandieris
komandkapteinis Gvido Ļaudups

Mācībās piedalās arī ASV, Beļģijas, Dānijas, Igaunijas, Itālijas, Kanādas, Lietuvas Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Somijas, Turcijas, Vācijas un Zviedrijas Jūras spēku pretmīnu karadarbības speciālisti, kā arī Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras (BALTRON) un NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas pārstāvji.

Mācības „Dynamic Move” kopš 2013. gada ir ikgadējas NATO Jūras spēku pavēlniecības (NATO HQ MARCOM), kas atrodas Nortvudā, Lielbritānijā, vadītās taktiskās pretmīnu mācības. Tās tiek organizētas kā komandpunktu datorsimulācijas mācības.

Dalies ar šo ziņu