Polijas aizsardzības ministrs: darījums par F-35 lidaparātu iegādi tiks noslēgts drīz

Ārvalstīs
Sargs.lv/DefenseNews.com
F-35
Foto: Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Paredzēts, ka jau nākamās nedēļas laikā Polija un ASV parakstīs līgumu par lidmašīnu F-35 iegādi, vēsta aizsardzības jomas ziņu portāls “Defense News”.

Darījums par 32 lidaparātu iegādi ir “gandrīz noslēgts, un pirmās lidmašīnas Polijas bruņotajiem spēkiem tiks piegādātas jau 2024. gadā,” intervijā Polijas Radio paziņoja valsts aizsardzības ministrs Mariuss Blažčaks (Mariusz Blaszczak).

Veiksmīga iznākuma gadījumā Polijas bruņotie spēki savu 48 F-16 lidaparātu lielo floti papildinātu ar jaunākajiem ASV kompānijas “Lockheed Martin” lidaparātiem “F-35 Lightning II”. Darījums, pēc tā noslēgšanas, kļūtu par lielāko aizsardzības jomas iepirkumu Centrālajā Austrumeiropā, norāda “Defense News”, piebilstot, ka Polija būtu vienīgā valsts reģionā, kurai plānots šos lidaparātus tuvākajā laikā piegādāt.

Polijas aizsardzības ministrs gan nenorādīja, kāda varētu būt kopējā līguma summa. Pagājušā gada septembrī, pēc tam, kad ASV Valsts departaments apstiprināja potenciālo līgumu, ko tolaik vērtēja aptuveni 6,5 miljardu dolāru apjomā, M. Blažčaks norādīja, ka cer saņemt izdevīgāku cenu lidaparātu iepirkšanai, līdzīgi kā Varšava reiz saņēma izdevīgāku piedāvājumu “Patriot” raķešu iegādei no “Raytheon”.

Darījumam tuvu stāvoši avoti Polijas avīzei “Dziennik Gazeta Prawna” norādījuši, ka darījums varētu izmaksāt aptuveni 4 miljardus ASV dolāru, kopsummā ierēķinot arī loģistikas un apmācību izmaksu, vēsta “Defense News”.

Dalies ar šo ziņu