ES Ārlietu padome aicina nepieļaut jauna kara sākšanos Tuvajos Austrumos

Ārvalstīs
Sargs.lv/Council of the European Union
ES
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Savienības  Ārlietu padome ārkārtas aicinājusi mazināt saspīlējumu Irākā un reģionā kopumā, kā arī atturēt Irānu no kodolieroču veidošanas un urāna bagātināšanas kopīgā līguma ietvaros.

ES un tās dalībvalstis jau izteikušās, ka vēlas nekavējošu situācijas saspīlējuma mazināšanu un maksimālu atturēšanos no jaunu konfliktu veidošanas Tuvo Austrumu reģionā, pēc tam, kad gan ASV gan Irānas bruņotie spēki pielietojuši vērienīgu kaujas tehniku. Padome norāda, ka reģionā nedrīkst pieļaut vēl viena kara sākšanos.

Padome uzsver, ka “atkārtoti apstiprina savu atbalstu vienotai Irākai, tās brīvībai un teritoriālai neatkarībai”. Tajā apstiprināta ES dalībvalstu vēlme arī turpmāk sadarboties ar Irāku un atbalstīt tās reģiona stabilitātes veidošanu un uzturēšanu, norādot ka šī brīža krīze liedz vērst nepieciešamo uzmanību uz Irākas pilsoņu vēlmi veikt reformas valsts valdībā.

ES Ārlietu padome īpaši uzsver vēlmi saglabāt vienošanos ar Irānu par atomieroču izstrādes pārtraukšanu, norādot, ka līgums par atomieroču izstrādes ierobežošanu šobrīd ir tik svarīgs kā nekad agrāk. “Irānai jānovērš jebkuras darbības, kas saistītas ar šī līguma pārkāpšanu,” norāda ES pārstāvji.

Par vienu no svarīgākajiem mērķiem ES Ārlietu padome noteikusi cīņas turpināšanu pret islāma radikāļu grupējumu “Daesh”. “Grupējums nav pieveikts ne Sīrijā ne Irākā, tāpēc cīņa pret to vēl aizvien ir mūsu prioritāte un tās sakaušanā ir nepieciešama cieša sadarbība ar Irāku,” vēstīts ziņojumā medijiem. Padomes pārstāvji norāda, ka jaunā konfliktsituācija starp Irānu un ASV apdraud gadiem ilgos centienus stabilizēt Irāku.

Noslēgumā ES Ārlietu padome uzsvērusi savu gatavību palīdzēt reģiona konfliktsituācijas mazināšanā, norādot, ka ir gatava atbalstīt reģiona pārstāvju priekšlikumus, kas palīdzētu izveidot ilgtermiņa stabilitāti Irākā un tās reģionā.

Dalies ar šo ziņu