ASV prezidentam par lēmumu uzsākt karadarbību būs jāatskaitās Kongresam

Ārvalstīs
Sargs.lv/NYtimes.com
Nancy Pelosi
Foto: Foto: Imago images/Xinhua/Scanpix

ASV pārstāvju palāta pieņēmusi lēmumu ierobežot prezidenta Donalda Trampa vienpersonisku lēmumu pieņemšanu attiecībā uz lēmumiem par karadarbību pret Irānu, vēsta laikraksts “The New York Times”.

Ceturtdienas balsojumā ASV pārstāvju palāta ar 224 balsīm par un 194 balsīm pret tomēr pieņēma gala lēmumu par prezidenta D. Trampa vienpersonisku lēmumu pieņemšanas ierobežošanu. Demokrātu partija debatēs norādīja, ka prezidentam lēmumos par karadarbību jākonsultējas ar Kongresu un tas nedrīkst būt tikai viņa lēmums. Savukārt republikāņu partija uzsvēra, ka politiskie pretinieki, apstrīdot augstākā virspavēlnieka spriestspēju, nostājas ienaidnieka pusē.

Virzot jauno rezolūciju par karadarbības uzsākšanu pieņemšanai, likumdevēji atkārtoti aizsāka strīdu, kas lielā mērā attiecās ne tikai uz D. Trampa mainīgo politikas veidošanas stilu, bet arī uz to, kā līdzsvarot Kongresa varas lomu ar prezidenta vēlmi lemt par kara uzsākšanu, informē “The New York Times”.

Gala lēmums par šādas rezolūcijas apstiprināšanu un tās stāšanos spēkā gan vēl jāapstiprina republikāņu partijas dominētajā Senātā.

Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi (Nancy Pelosi) par balsojuma nepieciešamību paziņoja pēc tam, kad ASV prezidents D. Tramps vienpersoniski izlēma un pavēlēja bruņotajiem spēkiem veikt uzlidojumu Irānas ģenerālmajoram Kasemam Soleimani.

Dalies ar šo ziņu