Tramps draud dot triecienu 52 mērķiem Irānā

Ārvalstīs
LETA
Irāka, Irāna
Foto: Foto: ZUMAPRESS/Scanpix

Amerikas Savienotās Valstis ir gatavas dot triecienu 52 mērķiem Irānā, ja Irāna uzbruks ASV objektiem vai pilsoņiem, tādejādi atmaksājot par ģenerāļa  Kasema Soleimani nogalināšanu, paziņojis ASV prezidents Donalds Tramps.

Daži no šiem objektiem Irānā "ir ļoti augsta līmeņa un ļoti svarīgi Irānai un Irānas kultūrai, un šiem mērķiem un pašai Irānai tiks dots trieciens ļoti ātri un ļoti spēcīgi," tā mikroblogošanas vietnē "Twitter" ierakstījis Tramps.

Viņš paskaidrojis, ka izvēlēti 52 mērķi, jo tieši šādu skaitu amerikāņu ASV vēstniecībā Teherānā 1979.gadā par ķīlniekiem sagrāba studenti islāmisti, protestējot pret to, ka Vašingtona noraidīja  prasību izdot gāzto šahu Mohammadu Rezu Pahlavi.  Ķīlnieku krīze turpinājās 444 dienas.

"Viņi mums uzbruka, un mēs atbildējām. Ja viņi uzbruks atkal - un to es viņiem stingri ieteiktu nedarīt - mēs dosim viņiem spēcīgāko triecienu, kāds viņiem jebkad ticis dots!" uzsvēris Tramps.

"Savienotā Valstis tikko iegādājās bruņojumu par diviem triljoniem dolāru. Mēs [militārajā ziņā] esam  pasaulē lielākie un labākie, krietni pārspējot citus! Ja Irāna uzbruks amerikāņu bāzei vai jebkuram amerikānim, mēs bez šaubīšanās pret viņiem liksim lietā šo pavisam jauno bruņojumu!" piebildis  ASV prezidents.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā ASV raķešu triecienā pie Bagdādes lidostas tika nogalināti desmit cilvēki - pieci irākieši un pieci irāņi, viņu vidū arī Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandieris ģenerālis Kasems Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

Šis trieciens bija vērsts pret Soleimani un tika īstenots pēc Trampa rīkojuma. Pēc trieciena Pentagons paziņoja, ka "Soleimani aktīvi izstrādāja plānus uzbrukt amerikāņu diplomātiem un karavīriem Irākā" un ka "Kudsas spēki" ir "atbildīgi par simtiem amerikāņu un koalīcijas karavīru nāvi un vēl tūkstošiem ievainošanu". Tostarp Savienotās Valstis vainoja Soleimani, ka viņš apstiprinājis 31. decembrī notikušo proirānisko protestētāju uzbrukumu ASV vēstniecībai Bagdādē.

 Irāna ir draudējusi atriebties par Soleimani nāvi. 

Dalies ar šo ziņu